Бивш пилот от американската армия, обвинен от Вашингтон, че незаконно

...
Бивш пилот от американската армия, обвинен от Вашингтон, че незаконно
Коментари Харесай

Австралия държи в ареста US пилот, обучавал незаконно китайски летци - Свят

Бивш водач от американската войска, упрекнат от Вашингтон, че нелегално е обучавал китайски летци, счита ареста си за политически стимулиран и ще се бори да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати,  разгласи неговият юрист, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Даниъл Едмънд Дъган, задържан през октомври в Австралия, е упрекнат в нарушаване на закона за надзор върху оръжията. 54-годишният мъж е бил водач в морската пехота в течение на 12 година, по-специално като инструктор по тактически полети, и е стигнал до звание майор.

Според обвинителния акт от 2016 година, чието наличие бе огласено през декември, откакто напуснал армията, Дъган е предоставял " услуги в защитата " на " чужденци китайци ".

Адвокатът му Денис Миралис назова през днешния ден ареста на летеца " произвол " – съгласно него по този метод Вашингтон се пробва да упражни напън върху Пекин.

" Според нас това обвиняване наподобява е повдигнато в миг, когато е започвал интервал на геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай ", сподели той пред публицисти след малко съвещание на съда в Сидни.

Миралис добави, че клиентът му оспорва обвиняванията, само че не може да бъде освободен " заради политическия им темперамент ".

Вашингтон твърди, че на Дъган са били платени над 110 000 австралийски $ (70 765 евро) за образованието на китайски " военни водачи " от 2010 до 2012 година

Според обвинителния акт Дъган е обучавал летците в Китай и в южноафриканско учебно заведение за водачи. Бил е нает като инструктор поради опита си в морската авиация, където е работил съгласно стандартите на НАТО.

Баща на шест деца, през 2002 година - след службата си в морската пехота, той се преселил в Австралия, получил австралийско поданство и работел за компанията " Топ гън Тасмания ", предлагаща по-специално полети с изтребители.

Според регистрите на компанията към 2014 година Дъган се изселил в Пекин. През октомври се върнал в Австралия и по искане на американското държавно управление седмици по-късно е бил задържан.

Според юриста Миралис е арестуван под стража в доста строги условия като " високорисков " обвинен.

Съпругата на Дъган Сафрин пусна петиция онлайн с искане австралийският основен прокурор да освободи мъжа й и да блокира екстрадицията му в Съединени американски щати.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР