Бивш пазач в нацистки концентрационен лагер на 93 години застана

...
Бивш пазач в нацистки концентрационен лагер на 93 години застана
Коментари Харесай

​Бивш пазач в нацистки концентрационен лагер е изправен пред съд в Германия​

Бивш надзирател в нацистки концентрационен лагер на 93 години застана пред съд в Хамбург, с цел да дава отговор за съучастие в всеобщо ликвидиране по време на Втората международна война. Той е работил в лагера Щутхоф, край Гданск през 1944 година и 1945 година Смята се, че там са избити към 65 000 души. На процеса участва американец, чиято прабаба е измежду жертвите.

Днес Бруно Д. е на 93 години, само че е служил в концлагера Щутхоф като 17-18 годишен. Затова делото се гледа в съд за малолетни.
Нана Фромбах, прокуратура на Хамбург: Подсъдимият е упрекнат за съучастие в 5230 убийства. Смята се, че като надзирател, той е подпомагал систематичните и жестоки убийства, изключително на евреи.
Бруно Д. признава, че е работил в лагера, само че твърди, че не е знаел за убийствата, не е виждал мъртви хора в газовите камери и не е бил съизвършител.

Нана Фромбах, прокуратура на Хамбург: Задачата е да разберем дали обвиненият е имал опция. Не ни е известно някой надзирател да е погубен, тъй като е отказал да извърши отговорностите си.
Заради неприятното му здраве ще има чувания единствено два пъти седмично по два часа. Бен Коен е пристигнал от Ню Йорк, с цел да съставлява фамилията си, защото прабаба му е убита в лагера.

Бен Коен, родственик на жертва в концлагер: Това е последна опция да чуем човек, който е работил в концлагер, и да разберем по какъв начин се става надзирател. Баба ми непрекъснато пита по какъв начин са могли да правят това.
В момента се водят 23 каузи против някогашни чиновници в концлагери. Оцелелите имат вяра, че е значимо и да се резервира паметта за зверствата на нацисткия режим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР