Бивш нотариус и трима представители на „сериозния криминален контингент” са

...
Бивш нотариус и трима представители на „сериозния криминален контингент” са
Коментари Харесай

Бивш нотариус – „консултант” на група за имотни измами

Бивш нотариус и трима представители на „ сериозния престъпен контингент” са с повдигнати обвинявания за присъединяване в незаконна група за имотни измами, присвоила над 20 жилища в София, стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата през днешния ден.

Техни жертви са били възрастни, самотни и психичноболни хора, на чието име се издавали пълномощни и завети. Откраднатите парцели са най-малко 23, покупко-продажбите за 9 други са спрени от намесата на полицията.

Групата била разрушена при спецакция в понеделник, като са били арестувани общо 10 души. За шестима следва прокуратурата да реши дали ще бъдат привлечени като очевидци, или също ще носят наказателна отговорност.

В каса са били открити 50 000 лева, като занапред експертиза ще открива мащаба на вредите, породени от групата.

Началникът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев уточни, че първият сигнал за активността на групата бил получен преди 7-8 месеца.

По първични данни измамниците са употребявали разнообразни тактики – манипулирали жертвите си да се подписват на празен лист или да упълномощават бандитите сякаш пред разнообразни институции; съставяли документи с погрешно наличие и вербували лица за т.нар обстоятелствена инспекция пред нотариус, по време на която казвали, че мнимите притежатели владеят парцела от над 10 година

По думите на Хаджиев нотариусът „ ги е подпомагал и чисто интелектуално – с съвещания във връзка с документите, които би трябвало да бъдат подготвяни за съответни покупко-продажби и при кой нотариус да минат тези сделки”. По информация на bTV става дума за Борис Янков, който през годините е бил разследван за присъединяване в измами.

Задържани настоящи нотариуси няма. „ Тук е доста мъчно да се потвърди субективният миг дали нотариусът е знаел, че тези хора са въведени в подвеждане. Представят му се документи, в случай че дават отговор на условията на закона, няма по какъв начин да откаже”, акцентира началникът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Наблюдаващият прокурор Манолова уточни, че откраднатите жилища са били прехвърляни на близки и родственици на незаконната група, както и на компании, с цел да се прикрият последващите покупко-продажби с тях.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР