Бивш кмет на Златарица се е посветил на нетрадиционно хоби

...
Бивш кмет на Златарица се е посветил на нетрадиционно хоби
Коментари Харесай

Бивш кмет отглежда античен сорт вино

Бивш кмет на Златарица се е посветил на нетрадиционно занимание – от няколко години той създава и разпространява вино от извънредно необичаен вид грозде. За него се твърди, че е прочут още в античността, а с такова вино са вдигали наздравици римските пълководци. Стефан Добрев отглежда ароматния вид „ липа “ в двора си и прави пенливо алено и бяло вино, без което не минава празник в Златарица.

Златарица

Тънкостите за произвеждане на гроздовия елексир Стефан Добрев научил от татко си, а той от неговия татко. Казва, че в този дом се създава вино от епохи.
Стефан Добрев: По-рано приказвам, татко ми и за дядо ми, захарта е била доста безценен материал. Това да се поставя във виното захар е било светотатство. Преди татко ми правеха по този начин - в един огромен съд, наименуван харания, се поставя вино - шира, и тази шира ври на огъня да излезе водата. Повече остава силата на виното и по този метод те са създавали по огромна захарност на виното. А в този момент вършим противоположното, има захар и в случай че би трябвало се прибавя захар.
Младото вино се пробва на Димитровден, а до Трифон Зарезан се черпи с последните скъпи количества. Бялото вино от сорта „ липа “ било познато в античността и се считало за квалитетна напитка, която имали достойнството да пробват единствено офицерите в римските легиони.
Стефан Добрев: Бялото вино се е пиело единствено от офциерите, тъй като е било доста малко и надлежно доста скъпо. А другото ни вино, което вършим също от липа, от бяла липа, е бяло вино, което още от римско време е употребено от римската армия.
Бившият кмет споделя още, че край Златарица минава остарял римски път, който отвеждал до Константинопол. Римляните отваряли младото вино в края на декември, по време на зимното слънцестоене.
Стефан Добрев: Създавали първо пътища, а след това са създавали вино, жито, за изхранване на войската и надлежно за изпращане на доставки към Рим, към центъра на империята. Римляните са пили, самите легиони, римски легиони, където битуват и където им е предоставено да бранят самата граница на римската империя.
В Златарица не минава празник без фамозното вино на Стефан Добрев. От години и неговите другари са ценители на пенливата течност.
Иван Вачков, гражданин на Златарица: Пием си го всяка година с огромен копнеж, на всички празници. И има ли такова вино, от него пия, от никакво друго вино не пия.
С хубаво и пенливо вино Стефан Добрев посрещна и новата година, както и всички.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР