Бивш брокер от банката Голдман сакс е новият лидер на

...
Бивш брокер от банката Голдман сакс е новият лидер на
Коментари Харесай

Стефанос Каселакис е новият лидер на СИРИЗА

Бивш брокер от банката " Голдман сакс " е новият водач на гръцката лява партия СИРИЗА, предадоха международните организации. Стефанос Каселакис беше определен на втория тур на вътрешнопартийните избори, създадени през вчерашния ден.

Победата му породи всеобща изненада. Каселакис е на 35 години, в никакъв случай не е заемал политическа служба и е прекарал огромна част от трудовия си стаж в Съединени американски щати.

Той определен на овакантения от Алексис Ципрас лидерски пост на СИРИЗА с 56,69 % от гласовете на партийните членове. Така Каселакис става водач на първата опозиционна партия в Гърция, показва Българска телеграфна агенция.

Доскоро чужд на необятната общност, Каселакис победи на втория тур някогашната министърка на труда в държавното управление на Ципрас, по времето на ръководството на СИРИЗА - Ефи Ахциоглу, посочена за любимка във вътрешния избор. На втория тур тя получи 43,3 %.

Каселакис е първият политик, който е открит педераст, който оглавява гръцка политическа партия. В Гърция, където обичайното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис постоянно се демонстрира с американския си брачен партньор Тайлър Макбет, който работи в незабавно поделение.

Стефанос Каселакис оглавява СИРИЗА след две тежки изборни загуби на парламентарните избори през май и юни. На вота на 25 юни партията получи едвам 17,84% (48 места в парламента), което беше с 20 процентни пункта по-малко от постигнатото от " Нова народна власт " на премиера Кириакос Мицотакис. Четири дни след този избирателен погром, някогашният министър председател Алексис Ципрас разгласи, че подава оставка от лидерския пост на СИРИЗА. Ципрас бе поел юздите на партията през 2008 година, когато беше едвам на 33 години и която той трансформира в даден миг във водеща европейска радикална лява мощ.

Любопитното е, че Каселакис се кандидатира за депутатско място на последните парламентарни избори, само че не беше определен. Приближени на Ципрас разказват Каселакис като безкористен и кадърен да бъде министър председател на страната. Но Каселакис бе упрекнат и за неналичието на политически опит, когато наскоро назова Севернокипръската турска република " дребна страна " вместо всекидневно употребяваното от гърците разбиране " псевдодържава ". После Каселакис сподели, че този гаф се дължал на умората му и на това, че не бил осведомен задоволително добре с тънкостите на изрече.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР