Бивш боец от Вагнер, издигнал се в йерархията на военната

...
Бивш боец от Вагнер, издигнал се в йерархията на военната
Коментари Харесай

Специално за БНТ: Бивш боец от Вагнер с ексклузивен разказ за организацията на Пригожин

Бивш войник от " Вагнер ", издигнал се в йерархията на военната компания, с извънреден роман пред Българска национална телевизия за организацията на Евгений Пригожин и похода му към Москва. Как наподобява армията от наемници и някогашни пандизчии споделя Марат Габидуллин, някогашен наемник осмелил се да разкрие тайните на организацията, която Кремъл употребява в Украйна в своя книга издадена във Франция.

Марат Габидуллин е някогашен наемник от " Вагнер ", претърпял десетки яростни борби, издигнал се до персонален асистент на предприемача Евгений Пригожин през 2017 година Габидулин приключва военно учебно заведение и 10 години служи в съветската войска. След като я напуща влиза в пандиза за ликвидиране. След края на присъдата си стартира кариерата му в частната войска. Така през 2015 година в миг на рецесия и меланхолия организацията на Пригожин се трансформира в излаз от задънената улица и късмет за нов живот.

Вижте какво сподели той пред Българска национална телевизия:

- Какви са условията за работа във " Вагнер "?

- По мое време основно изискване за приемане беше да имаш военна компетентност. Трябва да си служил към този момент във въоръжените сили и да имаш съответните привички във военното дело. Това беше само и определящо изискване. Имаше проби за инспекция на познанията ни по военно дело, физическа подготовка, само че както към този момент споделих – главното изискване беше преди този момент да си служил във въоръжените сили. Това беше тогава. Сега обстановката се промени, през днешния ден доста от бойния състав на Частната компания " Вагнер " не са служили преди този момент в армията.

- Какви хора работят сега във " Вагнер " и какви са заплатите?

- Това са разнообразни хора, включително и такива като мен, които в избран стадий от живота си са били търсени. Аз бих разделил хората, които влизат условно в ЧВК Вагнер, на три категории: първата – експерти, експерти, надълбоко затънали, по този начин да се каже, във войната, и които към този момент не виждат за себе си различен метод да живеят и да изкарват пари; това е най-малката категория; втората, съществена категория – това са хора, пристигнали единствено с цел да изкарат пари, тук се заплащат огромни пари, такива пари човек излязъл от каквато и да е обществена среда в Русия не би могъл да изкара на нито едно друго занятие. Третата група, това са романтици, решили да се тестват на война, част от които минават в категорията на експертите, и друга част от тях, като изпитат на гърба си, какво е войната, просто си потеглят. Заплатата на редовия състав, ако вземат участие в бойни дейности е 240 хиляди рубли на месец, плюс другите надбавки, нещо като премиални, а оттова нататък – по последователност: пълководец на поделение, пълководец на взвод, пълководец на отряд, което на процедура е най-високото ходило.

- Как бихте анализирали протеста на Вагнер и похода на Пригожин към Москва? Спонтанна реакция ли беше или добре премислен проект?

- Мисля, че в този смисъл би трябвало да се има вяра на самия Пригожин – той въобще не е имал желание да смъква властта, не се е целил във властта на Путин, той просто самичък за себе си е решил, че е настъпил комфортния миг да призове президента на страната да направи извод или в негова изгода, или във изгода на Шойгу, като е сметнал, че си е построил добър престиж като ефикасен боен лидер; до момента в който Шойгу, жестоко казано, отвред се е изложил в тази война. То той не регистрира обстоятелството, че Шойгу е нужен на Путин не като ефикасен министър на защитата, а като една от опорите на неговата власт, като персона, която като такава управлява едно от водещите министерствата в държавното управление. Когато той осъзна това, той разбра, че от това нищо няма да излезе, той просто даде команда да се извърнат отрядите, които напредваха към Москва, - не всичките сили на ЧВК " Вагнер " бяха задействани в това придвижване. И те се върнаха в базовите си лагери. И знаете ли, сама по себе си ситуацията е много нажежена. В образувалата се към този момент обстановка през цялата тази година, всякаква провокация може да докара до конфликт. Но напряко казано, аз не мисля, че напъните на ЧВК " Вагнер " са били ориентирани към това да бъде атакувана Европа – това би бил директен спор с НАТО, а НАТО – това не е Украйна, това може да докара до световни последици.

- Смятате ли, че позицията на " Вагнер " в Беларус крие рискове за сигурността в Европа? Какво да чакаме от бойците на Пригожин в Беларус?

- Не мисля, че ЧВК " Вагнер " се концентрира в Белорусия, с цел да реализира някакви настъпателни дейности против страните от НАТО в Европа. Не считам по този начин.

- Ти беше персонален помощник на Пригожин. Бихте ли ни споделили какви са неговите способи за ръководство на организацията?

- Той е последовател на твърдия жанр на ръководство, може да се каже тоталитарен жанр, деятелен, интелигентен, изобретателен, огромно мислещ човек, както демонстрираха скорошните събития. Той ръководи много ловко, може да се каже, че той е ефикасен управител, за което може да се съди и по неговите бизнес планове, които нямат отношение към ЧВК " Вагнер ". За времето, прекарано на това занятие, до момента в който е управлявал ЧВК " Вагнер ", той значително е напреднал в региона на военните познания. Със своя демарш той несъмнено, усложни живота си. Преди това всичко се нареждаше добре, сполучливо за него, той може да е разчитал, че би могъл да вземе присъединяване и в политическия живот на страната... Със своите дейности през днешния ден той значително усложни ситуацията си. Но въпреки това, в случай че приказваме за съществуването на ЧВК " Вагнер ", мисля че в случай че висшето политическо управление на Русия не е изгубило дефинитивно способността си да мисли рационално, то те ще запазят този план. Той е ефикасен в оня смисъл, който се схваща в Русия, при съветските условия.

- Кои са хората зад Пригожин и какво ще е бъдещето му след протеста на " Вагнер "? Според вас има ли шансове за политическа кариера?

- Къде е в този момент Пригожин е комплицирано да се каже, аз не го съпровождам, а що се отнася до заканите за живота му, то той би трябвало да се притеснява от една страна от опасността от страна на световните комерсиални структури, които той измести от достъпа до ресурсите на Централната Африканска република и другите африкански страни.

- Според вас къде е в този момент Пригожин и има ли заплаха за живота му?

- Не мисля, че съветските спецслужби и други заинтригувани лица от Русия замислят физическата му разпродажба. Изобщо обстоятелствата на потребление на такива формирования в театъра на обичайна война паралелно с националните въоръжени сили – това по-скоро приказва за деградация на държавната система в Русия, това е явно, само че при естествен рационален метод, това е просто някакъв нонсенс – за какво тогава въобще да поддържаме въоръжени сили? Но главната функционалност на ЧВК " Вагнер " в течение на цялото това време се състоеше в това, да провежда един тип напън, доста мощен съсредоточен напън на един сектор от фронта, имам поради Бахмут, с цел да може с непрекъснати атакуващи дейности да сковава запасите не украинските въоръжени сили, да притегли вниманието към себе си и да сътвори действителна опасност за пробив, като по този метод да понижи натиска на другите сектори от фронта, да даде опция на въоръжените сили на Русия да дойдат на себе си, да попълни състава си за сметка на новомобилизирани, и да приготви отбранителната линия на тези рубежи, които към този момент са били достигнати. Тази своя функционалност той извърши в цялостна степен, и както знаем в този момент настъплението на украинските въоръжени сили през днешния ден е мощно възпрепятствано точно от съществуването на тези укрепления, които през това време приготвиха съветските въоръжени сили. Що се отнася до оборудването, оборудването - общопризнат факт е, че в това отношение съветската войска постоянно е изоставала от всички напреднали армии в света, защото у нас боецът като персона в никакъв случай не е бил задоволително скъп и никой не го беше грижа той да има комфортна, функционална униформа, качествено снаряжение и тем сходни. Макар че, що се отнася до ЧВК " Вагнер ", то доколкото ми е известно, те купуват снаряжението си от други търговски структури, профилирани в тази област. Те имат по-качествено снаряжение от въоръжените сили и, да го кажа по този начин – демонстрират грубост на бойното поле.

- Каква е ролята на " Вагнер " в Украйна? В какви задачи съветската войска употребява организацията?

- Силно се колебая, че сътрудниците на ЧВК " Вагнер " са забъркани в закононарушения против гражданското население в Украйна. И въобще аз считам, че всички обвинявания към ЧВК " Вагнер " в осъществяване на закононарушения във връзка с цивилното население са част от акцията по дискредитиране на ЧВК " Вагнер " за изместване на ЧВК " Вагнер " от Африка. Именно към Африка са ориентирани всички старания на хората, които акцентират този мотив. Тях въобще не ги интересуват нито украинците, нито елементарните хора в Африка – те имат избрана чисто комерсиална цел. Що се отнася до Украйна – дано да разгледаме личността на самия Пригожин. Изграждайки целеустремено и съответно своята политическа линия, той се нареждаше като месия и бранител на съветско езичното население на Украйна, а Донбас – това е територия, обитаема от съветско езична диаспора. Той, естествено, се придържаше към тази режисура. Аз считам, че имам съображение да мисля, че той никога не е издавал заповеди, а също и неговите командири не са давали никакви заповеди да бъдат избивани мирни поданици. Ако там и да е имало такива проявления на свирепост и експанзия във връзка с мирните поданици, то това не е ставало по заповед. Това може да са някакви единични „ прояви “, някакви частни прояви на изключителна свирепост на хора с неуравновесена душeвност, които са попаднали в зоната на бойните дейности.

- Какво ви разочарова най-вече в организацията, следена от Пригожин?

- Мисля, че най-впечатляващия и най-запомнящият се миг, с изключение на момента, когато бях тежко ранен, това е присъединяване ми в опита да бъде завзет завода " Коника " на източния бряг на 8 февруари 2018 година. Тогава попаднахме под въздушните удари на силите за специфични интервенции на Съединените щати на Америка. По-голямо смут не съм изпитвал в живота си. Нямахме никаква отбрана, нас просто ни избиваха. На първо място ЧВК " Вагнер " е комплицирано събитие, за този феномен не може да се съди еднопосочно. Не бива да забравяме, че ЧВК " Вагнер " е взела участие във войната против ИДИЛ и има своите заслуги, и точно с помощта на напъните на ЧВК " Вагнер " на онази територия, където се водеха боевете против подразделенията на ИДИЛ, където водиха война държавните войски на Сирия, то ЧВК " Вагнер " изигра съществена роля в разгрома на тези формирования и никой не се съмняваше, че против ИДИЛ трябваше да се води война и това главно е заслуга на ЧВК " Вагнер ". В този миг ЧВК " Вагнер ", колкото и да е необичайно за някои, които не желаят да го признаят, е главният фактор за непоклатимост в Централно-африканската република. Хората там се измориха от африканската война. Създавайки удобна среда за действие на комерсиалните планове, ЧВК " Вагнер " приложиха големи старания да върнат живота в спокойно русло и да намалят равнището на принуждение, проявяващо се вследствие на гражданската война. Хората там фактически приветстват и не по обвързване, а от чисто сърце съветските наемници. ЧВК " Вагнер " има избрани заслуги, само че аз безусловно не съм склонен с тази война, считам, че войната с Украйна е злополучие освен за самата Украйна. Тази война безусловно не подхожда на ползите на Русия и съгласно мен дейното присъединяване на ЧВК " Вагнер " бих споделил значително опетни репутацията на тази конструкция и за мен това, несъмнено, е отчаяние. Аз мощно скърбя, че ЧВК " Вагнер " взима интензивно присъединяване в тази незаконна война. Във всевъзможен смисъл към този момент е изгубил войната, изхождайки даже единствено от това, че преди време нашето политическо управление разгласи, че за три дни ще слагат въоръжените сили на Украйна на колене, след това стана за две седмици, и по-нататък, и по-нататък, стана към този момент половин година и края му не се вижда, а няма и намек за това, че съветската военна машина може да победи украинските въоръжени сили. Войната се проточва, и в това време и на украинските въоръжени сили не им доближават запаси и сили дефинитивно и необратимо да прекърши съпротивата на съветските въоръжени сили и да ги отблъсне от своята територия. Войната се проточва и това е доста неприятен симптом, прекомерно нежелан сюжет за развиването на събитията, всичко това ни заплашва с огромни бедствия както за Украйна, по този начин и за Русия. Тези дейности ще продължат.

Цялото изявление с Марат Габидуллин вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР