Бивш белгийски католически свещеник, болен от рак, избра евтаназията на

...
Бивш белгийски католически свещеник, болен от рак, избра евтаназията на
Коментари Харесай

Свещеник избра евтаназията и обяви религиите за "хорски измислици"

Бивш белгийски католически духовник, болен от рак, избра евтаназията на 92-годишна възраст. Пред локална телевизия той изясни, че единственото, за което може да съжалява, е, че ще изгуби своите другари, оповестява Българска телеграфна агенция.

В цялостно схващане и с избистрен разум, няколко часа преди да бъде убит по личното му предпочитание, Роже Суне описа пред камерата, че за нищо на света не би станал още веднъж духовник, в случай че можеше да се върне обратно. Религиите са " хорски измислици " да имаме вяра в някакъв върховен разсъдък, виновен за всичко. Не е работа на Господ да разполага с човешкия живот, добави той.

" Може би не всеки има тази храброст, за мен това ще бъде облекчение. Смъртта е нищо, може да ми пожелаете единствено да не пострадвам доста по пътя натам ", помоли Суне, който напусна света преди няколко дни, откакто в целия си умишлен живот е проповядвал християнската религия.

От влизането в действие на закона за евтаназията в Белгия през 2002 година до през днешния ден 15 000 души са избрали тази опция да прекратят тъгите си. Законът разрешава на лекарите да умъртвяват хора, поискали това поради непреодолими, нелечими и нетърпими физически или душевен премеждия. За да бъде изпълнена евтаназията, законът изисква пациентът да подаде няколко пъти писмена молба. Експерти означават, че в девет от 10 случая поискалите умъртвяване се отхвърлят от желанията си.

Белгия е единствената страна в света, където евтаназия се ползва и за деца. В този случай законът може да бъде употребен единствено при нетърпими и непрекъснати физически премеждия, от които няма излаз и които не могат да бъдат облекчени. От всички случаи на евтаназия в страната до момента 67 на 100 са били свързани със заболяване от рак, а 54 на 100 са били по молба на хора, навършили 70 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР