Бивш аржентински министър беше осъден на 6 години затвор, след

Бивш аржентински министър беше осъден на 6 години затвор, след ...

Приближен на бившия президент на Аржентина с присъда за корупция.

Бивш аржентински министър беше осъден на 6 години затвор, след като беше заловен от полицията докато се опитва да укрие сакове с 9 милиона американски долара в женски манастир в Буенос Айрес, предаде БГНЕС.
Случаят стана емблематичен за корупцията на страната, когато беше съобщено, че 58-годишният Хосе Лопес е бил хванат да хвърля 160 сака и торбички през стената в градината на метоха.
80-годишна католическа монахиня, сестра Челия Инес Апарисио, която беше обвинена за съучастие в случая, беше оправдана.
Лопес е част от група официални лица, които са били приближени до покойния президент Нестор Кирхнер и неговата наследница и съпруга Кристина Кирхнер. Лопес и неговият бивш шеф, бившият министър на планирането Хулио де Видо, който също е арестуван за корупция, управляват обществените проекти на федералното правителство по време на мандатите на Кирхнер (2003-2015).
Съпругата на Лопес, Мария Диас, получи условна присъда от две години за съучастие в случая. Бивш заместник-министър на обществените работи, Лопес също е заподозрян в злоупотреби за два други случаи на корупция.
Кирхнер, сега сенатор, която се кандидатира за вицепрезидент на изборите през октомври, в момента също е подсъдима за корупция.

Източник: actualno.com