Бивш американски анализатор по въпроси за глобалното затопляне обяви в

Бивш американски анализатор по въпроси за глобалното затопляне обяви в ...

Белият дом се е опитал да изтрие важна информация за климатичните промени.


Бивш американски анализатор по въпроси за глобалното затопляне обяви в интервю пред телевизия СиБиЕс, че Белият дом е изтрил половината информация от негов доклад, който представя последствията за човечеството от климатичните промени. Малко след това кабинетът на Доналд Тръмп е блокирал редактираната версия от разглеждане в Конгреса.


В първото си интервю от подадената през юли оставка д-р Шуновер заяви пред телевизия СиБиЕс, че заплахата от климатичните промени е умишлено заглушавана от политиците. На въпрос защо докладът му така и не е стигнал до Конгреса, той отговори:
Род Шуновер - учен: Причината, която ми беше дадена е, че моята позиция по темата е в разрез с позицията на администрацията.
Според кабинета на президента Тръмп няма доказателства, които да подкрепят тезата, че промяната на климата е вследствие на човешки принос. Въпреки позицията на изпълнителната власт на Съединените щати по този казус, докладът посочва точно обратното - в 10 страници, половината от които са били изтрити.
Род Шуновер - учен: Имаше молба да изтрия 5 страници от доклада. Казаха ми да не се фокусирам върху науката около глобалното затопляне.
В изтритите страници ученият предупреждава за последствията от климатичната криза като суша, наводнения, зарази, липса на храна и миграция. Представител на президентската администрация нарече този анализ "наука-боклук".

След напускането на д-р Шуновер, много други учени споделиха, че им е била оказана цензура. Телевизията СиБиЕс поиска коментар от Белия дом и от Държавния департамент, но досега такъв не е даден.

Източник: bnt.bg