Бивш 94-годишен надзирател от СС в нацисткия концлагер Щутхоф (край

...
Бивш 94-годишен надзирател от СС в нацисткия концлагер Щутхоф (край
Коментари Харесай

94-годишен надзирател от СС се изправя пред германски съд

Бивш 94-годишен надзорник от Секретен сътрудник в нацисткия концлагер Щутхоф (край Гданск) ще бъде изправен пред съд като съизвършител в ликвидиране, заяви през днешния ден районният съд в немския град Мюнстер, съобщи ДПА.

Обвиняемият, който живее в Боркен, недалече от холандската граница, е упрекнат като съизвършител в изтребването на няколко стотин души в нацисткия лагер сред 1942 и 1945 година Процесът против него ще стартира на 6 ноември и ще се гледа в съд за младежи, тъй като той е бил под 21 година по време на закононарушенията, за които става дума.

Според документите по делото няколкостотин души са били убити в газовите камери на лагера, а други са умряли заради ужасните условия или са били разстреляни. Няколко от лагерниците са били умъртвени с инжекции в сърцето, а други били оставени да измръзнат до гибел.

Прокурорите упрекват охранителя, че е знаел за всички тези обстоятелства. Той отхвърля обвиняванията.

Друг мъж, на 93 година, ще бъде изправен пред съд във Вупертал по сходни обвинявания. Делото против него ще се гледа настрана, защото не е решено дали той е в положение да бъде съден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР