Биткойнът върви нагоре. Стойността на криптовалутата за първи път мина

...
Биткойнът върви нагоре. Стойността на криптовалутата за първи път мина
Коментари Харесай

Цената на биткойна мина 10 000 долара

Биткойнът върви нагоре. Стойността на криптовалутата за първи път мина 10 000 $. Виртуалната валута доближи върха от 10 379 $ в Азия, заяви организация Блумбърг.

В началото на седмицата по данни на CoinMarketap.com курсът на биткойн надвиши 9000 $, с наклонност покачването да продължава.

За по-малко от един месец биткойн нарастна с 43% – от 7000 до 10 000 $. Пазарната капитализация на биткойн надвишава сега 150 милиарда $. Това е най-сериозният пробив на така наречен „ цифрово злато”, чийто живот стартира със стойности от едвам няколко американски цента.

"Ръстът на цената е продължение на дълготрайна наклонност, която се задвижва както от спекулативната търговия в Япония, по този начин и от навлизането на институционални вложители в пазара на криптовалути ", споделя пред Ройтерс Томас Глуксман, началник на маркетинга на борсата Gatecoin в Хонконг.

Биткойнът е електронно платежно средство. Концепцията за неговото въвеждане беше оповестена през 2008 година от създатели под псевдоним Сатоши Накамото. В момента един от главните програмисти, които дават отговор за работата на системата, е американецът Гевин Андерсън. През май 2016 година австралиецът Крейг Райт съобщи, че той е основал системата, само че не поддържа това изказване с доказателства.

Наскоро криптовалутата се раздели на типичен биткойн и Bitcoin Cash. Причината бяха разногласия за обновяването й, които трябваше да усилят скоростта на обработка на преводите.

Въпреки оптимизма към развиването на криптовалутата през последната година, мнозина специалисти не престават да я считат за умозрителен инструмент без каквато и да е връзка с действителната стопанска система или с активността на финансовите пазари. Мениджмънтът на централните банки е съвсем напълно единен в мнението си, че биткойн и останалите криптовалути са надценени и тези равнища няма по какъв начин да се задържат. Основното обвиняване към криптовалутите е, че поради анонимността на транзакциите те се употребяват най-вече за незаконна активност.

Европейската централна банка няма пълномощия да контролира криптовалутите. В края на септември президентът на ЕЦБ Марио Драги приказва по тематиката пред Комисията по стопански и парични въпроси към Европейския парламент. Коментарът на банкера пристигна след въпрос от комисията дали ЕЦБ възнамерява въвеждането на регулаторна рамка или директна възбрана на криптовалутите и дали навлизането на финтек във финансовия свят не изисква по-високи финансови условия за отбрана на банковия бранш.

Драги акцентира, че ЕЦБ към момента не разисква евентуалния принос на криптовалутите, само че евентуалните сфери на разбор биха присъединили риска във връзка с размера на виртуалните валути, използването им и икономическия принос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР