Биткойнът привлече вниманието на инвеститорите по цял свят през миналата

...
Биткойнът привлече вниманието на инвеститорите по цял свят през миналата
Коментари Харесай

Какви са шансовете цената на биткойна да се срине до нула?

Биткойнът притегли вниманието на вложителите по целия свят през предходната 2017 година, откакто цената на криптовалутата се изстреля от под 1000 $ при започване на годината до близо 20 хиляди $ през декември. Виртуалната валута сложи на масата капацитета на блокчейн технологията и стартира да тормози въображението на икономисти, политици и визионери, оповестява Блиц.

Въпреки това, актуалната година се оказа интервал на мъчителна промяна. Цената на биткойна се смъкна внезапно през последните 8 месеца, като все още на приготовление на материала се търгува против 6727 Щатски долар, по данни на CoinMarketCap.

Инвеститорите, които имат биткойни отдавна, остават на облага, защото през 2013 година криптовалутата струваше под 100 $ .

Високата волатилност на виртуалните валути слага въпроса дали целият пазар може да се срине и всички цифрови активи да изгубят изцяло цената си. Тази тематика наподобява занимава и икономистите от Yale University, представени от Profit.bg.

Така, съгласно двама от тях, шанкът биткойнът да изгуби изцяло цената си възлиза на „ гигантските ” 0.4%.  " Настоящата хипотетична възможност за злополука на ежедневна база възлиза на към 0.4% за биткойна, 0.6% за рипъл и 0.3% за етериум ” , показва отчет на професора по стопанска система от Yale University Алех Тсивински и претендент доцента Юкун Лиу, предава CNBC.

Двамата учени са проучили данните за придвижването на цената на биткойн в интервала 2011-2018 година, както и на XRP на Ripple и етер на Етериум, които се появиха надлежно през 2012 и 2015 година

На база на това, Тсивински и Лиу пресмятат каква е вероятността цената на горепосочените криптовалути да се срине до 0 за един ден.  Процентите са изведени като неутрални вероятности по отношение на риска, сходно на финансовите калкулации, употребявани при установяване на предстоящите стойности при активите.

Двамата учени са създали тези калкулации и за някои фиатни валути. Така излиза, че шансът еврото да се срине до нулева стойност за ден възлиза на 0.009%. Според изследването, възможностите за срив на австралийския и канадския $ са по-ниски, в сравнение с при еврото – надлежно 0.003% и 0.005%, предава YaleNews.

„ От една страна, наподобява дребен, само че от друга, продължава да бъде много по-голям по отношение на вероятността (традиционните валути) да изгубят цената си. Така, че чашата може да бъде или на половина цялостна или на половина празна ” , споделя професорът от Йейлския университет.

Криптовалутите нямат граници.

Привържениците на технологията наподобява нямат никакъв проблем с поемането на този риск, защото множеството от тях имат вяра, че криптовалутите са бъдещето на разплащанията.

Близнаците Уинкълвос (които се прочуха след разногласието си с Марк Закърбърг за правата над концепцията за Facebook), вложили 11 млн. $ в биткойн през 2013 година, считат, че някой ден биткойнът ще заеме мястото на златото, като активи за предпазване на стойност.

Това значи, че някой ден биткойн пазарът може да доближи стойност от трилиони долари, счита Камерън Уинкълвос.

„ Смятаме, че биткойнът подрива златото. Смятаме, че е по-доброто злато, в случай че човек гледа в посока запазване на парите си. И какво прави златото злато? Неговият дефицит. Биткойнът действително има закрепено обращение, което е по-добро нещо от рядкостта на златото... прави го по-мобилен, заменим, по-траен ” , споделя той по-рано през тази година.

„ Вижте пазара на злато през днешния ден, става дума за пазар на стойност 7 трилиона $ ” , прибавя Уинкълвос.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР