Биткойнът изоставаше зад златото през тази година, след като инвеститорите

...
Биткойнът изоставаше зад златото през тази година, след като инвеститорите
Коментари Харесай

Биткойнът или златото: кой актив ще е по-добър защитник на стойността?

Биткойнът изоставаше зад златото през тази година, откакто вложителите търсят застраховка против инфлацията - изключително в среда, в която Федералният запас и останалите централни банки по света печатат трилиони долари, с цел да компенсира загубите в международната стопанска система, провокирани от ковид. Но това към този момент не е по този начин.

Най-старата и огромна криптовалута скочи с 13% в сряда, най-вече от шест седмици, откакто ръководителят на Фед Джером Пауъл даде обещание " безграничен размер " пари, с цел да не се стигне до колапс на американската стопанска система. Сега биткойнът се търгува при равнища от към 8 890 $, откакто моментно се увеличи над психическата граница от 9000 $ през последните дни на април. От началото на годината, криптовалутата е поскъпнала с 27%.

От друга страна, златото, знак на благосъстоянието и паричната непоклатимост, най-малко от цивилизацията на Месопотамия на шумерите, се е повишила " единствено " с 12% през 2020 година А показателят на американските акции на Standard & Poor`s към момента е на негативна територия, губейки едвам 12% от цената си.

През април, биткойнът съумя да си върне статута на един от най-добре представящите се активи в света, след 94% възвръщаемост през 2019 година, която беше три пъти по-голяма от облагата на необятния показател S&P 500.

Интересът на вложителите към цифровите валути се върна в миг, когато инжекциите на пари от централните банки, стартират да водят до опасения за бъдеща инфлация. И въпросът, който всички започнаха да си задават е могат ли криптовалутите да се потвърдят като по-добър бранител против инфлация.

" Сега в общността на вложителите се случи тази сеизмична смяна, която е, че те знаят какво е и от ден на ден схващат функционалността на биткойн като дефлационен актив против $ като инфлационен актив. ", съобщи Джо Ди Дипаскале, основен изпълнителен шеф на хеджфонда за криптовалути BitBull Capital в Сан Франциско.

Трудно би било да се оспори, че представянето на криптовалутата през първите четири месеца на годината е удивително, като се има поради световната пандемия и обстоятелството, че цифровите активи бяха основани от компютърни програмисти едвам преди 11 години.

Междувременно, криптовалутата получава поддръжка и от протичащото се един път на четири години " разполовяване ", което последните два пъти бе последвано от изригване в цената на цифровата валута от близо 20 пъти. Сега това събитие е на по-малко от две седмици разстояние, с цел да стане действителност.

Разполовяването, при което възнаграждението в биткойни за миньорите понижава на половина, беше твърдо кодирано в първичното програмиране на блокчейна на биткойна, като метод за ограничение на инфлацията. В последна сметка не повече от 21 милиона биткойни се чака да бъдат в миналото основани.

Биткойнът - нов метод за отбрана от инфлация

Съвременната стопанска система е прекосявала през компликации и в предишното. Те изискваха идеологически и политически жертви, само че не във време, когато имаше други възможности на валутите на централната банка и не във време, когато беше допустимо да се движи благосъстоянието, без да се употребява откритата система. Дали това прави държавните управления по-слаби за сметка на овластени жители? Или държавните управления могат да употребяват криптовалути, с цел да се овластяват сами?

Инфлацията е съществено главоболие за доста специалисти и за устойчивото развиване, откакто светът излезе един път от най-лошото на тази рецесия. И кой актив, оттатък биткойна, може да е по-полезен за опазване на цената от вложителите поради лимитираното му предложение?

Но какво ще стане, в случай че сбъркаме и влезем в свят на дефлация, това значи ли, че биткойнът ще поевтинее? Не е наложително. Полученият подтик на покупателната му дарба и паралелите му със златото, което обичайно се е справяло добре във времена на дефлация, може да му даде гориво да превъзхожда пазара.

Добре е вложителите да си напомнят също по този начин обстоятелството, че биткойн се роди по време на последната финансова рецесия, тъй че неговите реакции и корелации не са тествани. Не се знае при кой сюжет криптовалутата ще се показа най-добре, а икономическата доктрина може да оправдае волатилността по всевъзможен метод.

Силата на постоянните монети да предизвикват ликвидността, да улесняват транзакциите и да работят като поръчителство едвам в този момент стартира да се схваща. Ръстът през тази година евентуално ще продължи да бъде замайващ, воден значително както от търсенето на криптовалути, по този начин и от възходящото световно търсене на долари, на които постоянните монети са относително комфортно и ликвидно посланичество.

Изследователска публикация, финансирана от Haas Blockchain Initiative на Калифорнийския университет в Бъркли, заключава, че издаването на постоянни биткойни не покачва цената на криптовалутите. Това опонира на противоречив отчет от предходната година, който има за цел да потвърди, че тетърът манипулира пазара на биткойни.

Допълнително растежът на биткойна се подклади от новината от предходната седмица, че " Ренесанс Технолоджис " показа регулаторни документи, които демонстрират, че водещият й фонд Medallion може да влага в деривати на биткойн.

Прилики и разлики сред биткойна и златото

Цената на златото и биткойна като непроизводствени активи значително се дефинира от търсенето и предлагането. За търсенето дават отговор фактори като - индексните фондове (хеджфондове при биткойна, тъй като към момента няма утвърдени индексни такива), бижутерийния бизнес, търсенето от страна на централните банки и спекуланти и търсенето на физическо капиталово злато.

Предлагането е релативно непрекъсната съставния елемент (определяно от залежите на злато и закрепения брой на биткойни, които могат да излязат в обръщение). За разлика от златото обаче, където намирането на нови " находища на злато ", могат да доведат до растеж в предлагането, това на биткойн е надалеч по-фиксирано.

Как стоят нещата при криптовалутите?

Може да се каже, че криптовалутите в известна степен наподобяват на златото. Те нямат вътрешна стойност. Те могат да се трансфорат в метод за запазване на цената. В бъдеще цената им може да се влияе значително от търсенето на акции на основани върху тях индексни фондове. Ситуацията при криптовалутите се усложнява доста повече. Първо, те нямат корелация с никой различен актив. За съпоставяне златото е корелирано с придвижването на $.

Криптовалутите нямат корелация с геополитически опасности. Търсенето на криптовалути, към момента не се предопределя по направление на централните банки, като липсват доста фондове, основани върху придвижването в цената им.

Криптовалутите могат да са обект на регулация, за колкото и децентрализирани да се показват.

Криптовалутите могат да станат обект на киберкражби. Като тук разбирайте освен обири от електронни портфейли, само че и обири от лъжливи схеми, нерегулирани тържища, лъжливи търговци и така нататък Да не приказваме, че от всички нови криптовалути, които излизат непрекъснато и дават обещание на вложителите да ги създадат богати, доста въобще няма да съществуват след известно време.

В този ред на мисли, златото може да се дефинира, като надалеч по-сигурен за вложителите инструмент.

И въпреки всичко, предлагането на златото е лимитирано. За разлика от това, предлагането на криптоваулти, може да е безкрайно. Това че предлагането на биткойн е лимитирано до 21 милиона монети, не значи, че криптовалутата не може да се раздели на още 100 други монети, които да наводнят предлагането. В допълнение виждаме, че непрекъснато излизат нови цифрови валути, с огромни обещания и празна кошница.

Въпросът, който би следвало да си задават вложителите е ще съществуват ли криптовалутите в бъдеще. Защото златото ще е там, въпреки и да може да е доста по-слабо, в сравнение с е сега

Следващият въпрос е, кои криптовалути ще оцелеят и можете ли вярно да прецените и прогнозирате това. Нещо като да откриете идващите Фейсбук или Apple.

Да, Криптовалутите могат да нарастнат още доста. Могат даже в един миг да изместят златото, като желан инструмент за запазване на цената освен от самостоятелните вложители, само че и от централните банки. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР