Битката за , за която се твърди, че досега руснаците

...
Битката за , за която се твърди, че досега руснаците
Коментари Харесай

Битката за Бахмут изглежда приключва, как Украйна да се оттегли правилно

Битката за, за която се твърди, че до момента руснаците са дали най-малко 10 хиляди жертви, а евентуално хиляди са и починалите от украинска страна, наподобява е във фаза ендшпил. Там имаше сражения преди повече от 8 години, когато украински специфични сили и елементи на националната армия прогониха сепаратистите през юли 2014г.

Сегашната борба бушува от май 2022 година като част от съветска интервенция за обграждане на украинскити сили в региона на Северодонецк. Тя ескалира през втората половина на 2022 година и се трансформира в мястото, където наемниците от " Вагнер " концентрираха от ден на ден старания. Сраженията се водят с окопна война, солидни артилерийски обстрели и офанзиви с човешки талази.

Операциите към града разрешиха на украинската войска да тормози съветските сили на изток и да ги принуди да водят война кръвопролитно - с по-опитни и с мобилизирани елементи, за град с дребна стратегическа стойност, до момента в който можеха да ги употребяват за атака в други елементи на Източна Украйна. Руснаците попаднаха в кланица, каквато не са виждали от Втората международна война насам.

Напоследък те започнаха крачка по крачка да завземат позиции в и към Бахмут, който в Киев настояват, че не престават да отбраняват, само че в един миг командването може да реши, че е постигнало всичко, което е било допустимо и че запазването на силите за последващите борби е по-важно. Независимо какво споделя обществено президентът Володимир Зеленски, наподобява, че украинските военни са го уведомили за действителното състояние, а и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в сряда, че там нещата евентуално вървят към привършване.

 Битката за Бахмут наподобява завършва, по какъв начин Украйна да се отдръпна вярно
© Reuters

Как може да наподобява изтеглянето на украинците от Бахмут?

Австралийският военачалник от запаса и боен анализатор Мик Раян зазе тази седмица кардинални отговори на този въпрос за тактическото отдръпване по време на война. В американската войска това се назовава " ретроградна интервенция ", която да разреши на силите да се отделят от врага и да се пренасочат към нова задача или на ново място, като в същото време оптимално понижат жертвите. В доктрината на австралийската войска по този мотив се споделя: " Изтеглянето е задача, която се употребява постоянно по време на мобилна защита или закъснение в името на реализиране на общата цел за обновяване на настъпателни дейности то би трябвало да се третира като рутинна тактичност, а не като предвестител на злополучие. " Важно е да се означи, че отдръпването може да се употребява за ловко привличане на врага в обстановка, която е по-малко преференциална за него.

След като бъде взето решение за евакуиране от украинските въоръжени сили, какво се възнамерява?

Първо, интервенциите за илюзия са жизненоважни. Основните цели ще бъдат да бъдат заблудени руснаците по отношение на това дали украинците в действителност ще се отдръпват и в случай че да, какъв може да е моментът на сходни дейности. Известна машинация може да бъде реализирана посредством засилени патрули, увеличена огнева поддръжка, примамки, както и преструване на естествени действия и връзки. Реалността обаче е, че ще бъде мъчно да се скрие от руснаците желание за евакуиране и е евентуално, даже и да е през нощта, да бъде следено и сложено под напън от руснаците. Въпреки това, украинците ще се стремят да заблудят руснаците на всяка стъпка от всяко евакуиране.

Второто е по какъв начин отдръпването да стане поредно. Това включва по кое време и по какъв начин да се изтеглят логистични ресурси, муниции, личен състав и съоръжение на щаба (особено информационно съоръжение и секретни материали), разследващи детайли, огнева поддръжка и наземни бойни сили. За украинците е евентуално част от това към този момент да е направено. Украинците към този момент приканиха и малцината цивилни, останали в града, да се изтеглят.

Последователността на евакуиране също ще зависи от това къде и с каква мощ врагът притиска частите, които би трябвало да се изтеглят. Украинските сили ще се нуждаят от задоволително бойна мощност в Бахмут в последните стадии на изтеглянето си, с цел да предотвратят погром, като в същото време не оставят прекалено много свои хора, в случай че се случи най-лошото и те ги изгубят в града.

 Битката за Бахмут наподобява завършва, по какъв начин Украйна да се отдръпна вярно
© Reuters

Третият детайл е възпрепятстване на способността на руснаците да се намесват в изтеглянето. Това допуска засилена противовъздушна защита, заглушаване на електромагнитния набор, артилерия, употребена от изтеглящите се украинци, както и по-голяма въздушна поддръжка. Целта е да се обезпечат пътищата за изтеглящите се войски, както и прибирането на ариергарда - последните, против които руснаците може да се впуснат в гонене.

За украинците ариергардът най-вероятно ще се състои от бронетанкова и механизирана пехота, както и от механизирани военни инженери, взривяващи мостове, събарящи дървета през пътищата и отварящи кратери по пътищата, с цел да забавят руснаците, както и да ги насочат към места на украински засади.

 Битката за Бахмут наподобява завършва, по какъв начин Украйна да се отдръпна вярно
© Reuters

Последното основание за вярно евакуиране на украинските въоръжени сили към Бахмут е командването и контрола. Тук не става въпрос единствено за това кой е най-старши пълководец, а за управление на проведеното евакуиране в плануваната поредност. Военната полиция е от жизненоважно значение за контрола на пътищата, а дисциплината - за следването на маршрута. Важно е също частите да не стартират да напущат отбранителните си позиции по-рано от плануваното в проекта (въпреки че ще има известна еластичност, предоставена на командира на място, в случай че позицията им стане несъстоятелна). Постигането на положително командване и надзор в такава обстановка също е обвързвано с добра бойна дисциплинираност. Тактическите водачи на всички равнища би трябвало да задържат позициите си до избраното им време за евакуиране. Това може да бъде доста мъчно, когато има мощна податливост да потеглите обратно по-рано от проекта. Но опитните и професионални бойци, макар ужасния темперамент на сходна интервенция, схващат главните детайли на проведеното евакуиране.

Добро водачество е нужно на всички равнища, а концепцията за изтеглянето да се управлява от старши пълководец с отлична тактическа прозорливост, положително схващане на терена и добра преценка на качествата на изтеглящите се сили. Грешки може да доведат до загуба на цялата изтегляща се мощ.

 Битката за Бахмут наподобява завършва, по какъв начин Украйна да се отдръпна вярно
© Reuters

Какво следва след Бахмут?

Ако руснаците в последна сметка завладяват Бахмут, това сигурно ще бъде възхвалявано от съветската власт и нейните коментатори в държавната телевизия като победа над Украйна. Путин обезверено се потребност от нещо, което може да показа като победа за своите поддръжници, съветската общественост на военните блогъри и съветския народ.

Реалността е, че в случай че руснаците завладяват Бахмут, те завземат отломки. Това е град с минимално стратегическо значение, с съвсем никаква останала инфраструктура за поддръжка на окупационни сили. Това, че руснаците са вложили толкоз доста в завладяването му, приказва доста за неприятната им тактика в тази война. Украинците най-вероятно ще се изтеглят в отбранителни зони в регионите на Краматорск, за които са разполагали с осем години да ги приготвят. И градът се намира на по-висок, по-удобен за защита терен. Всяко нахлуване в региона на Краматорск евентуално ще бъде също толкоз кърваво за руснаците, колкото акцията им за Бахмут.

Предвид другите провокации, пред които са изправени руснаците в борбите към Сиверски Донец, Кремина, Купянск и Авдиевка, съветската източна атака през 2023 година към този момент се трансформира в разпокъсана поредност от тактически дейности без обединен метод оттатък най-общата дефиниция " Превземането на Донбас ".

Това не е нито тактика, нито проект, споделя Мик Раян.

 Битката за Бахмут наподобява завършва, по какъв начин Украйна да се отдръпна вярно
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР