Битката за върховете е жестока. А борбата на Боян -

...
Битката за върховете е жестока. А борбата на Боян -
Коментари Харесай

Битката на Боян: За смелостта няма непроходим път

Битката за върховете е жестока. А битката на Боян - епична.

Българският планинар направи нещо невиждано. Неговата избавителна интервенция остава в историята и заслужава да бъде запомнена. Заради българина Китай и Непал си стиснаха ръцете и съумяха да смъкват дълго градени бариери.

През последните дни за Боян Петров се изговори и написа доста. Пътят му към връх Шиша Пангма се оказа момент от вечността, който ще кънти в съзнанията ни още дълго. Ехото от тази експедиция е очевидно. От уста на уста, всеки ден, всеки час, на всички места – всички приказват единствено за едно.

Боян направи нещо нечувано – за секунди сплоти България. Хиляди хора подвигнаха взор нагоре, с цел да се молят... да се молят като един, мощно, с религия и доста вяра. И тези мощни молебствия не умират, не стопират, не утихват.

Днес спасителите оповестиха, че акцията по издирването на алпиниста завършва. Той остава вечно в прегръдката на планината. По думите на щерка му Боян е там, където постоянно е желал да бъде. Според дамата до него не можеш да спреш човек, когато той има огромна фантазия.

Неведнъж българинът е казвал, че планината е неговата галактика. Само хора като него биха разбрали тази обич, тази отдаденост, тази свирепа обязаност към възприятието, което носи покоряването на върхове.

Една латинска поговорка гласи, че за смелостта няма непристъпен път. Боян демонстрира повече от храброст през живота си. През годините той победи подла болест, оцеляваше като по знамение и не спираше да се бори. Да се бори до последно.

Боян реши да прекоси най-трудния път. И съумя! Направи го с финес, с доста старания и твърдоглавие. И най-важното – без мрачни мисли. И през днешния ден вярата остава, а мощният дух на Боян не умира и в никакъв случай няма да напусне тези, които повярваха, че върхът е там, където е сърцето ти.

Защото ориста обича смелите, а Боян направи невъзможното, с цел да се трансформира в легенда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР