Битката за трона на южноафриканската етническа зулуска нация стигна до

...
Битката за трона на южноафриканската етническа зулуска нация стигна до
Коментари Харесай

Правно предизвикателство за детронирането на южноафриканския зулуски крал се насочва към съда

Битката за трона на южноафриканската етническа зулуска нация стигна до съдилищата, защото секта на кралското семейство желае да детронира краля след по-малко от година

От MOGOMOCI MAGOME Associated Press 17 октомври 2023 година, 7:40 ч.

ЙОХАНЕСБУРГ -- Битката за трона на Южна Африка етническа зулуска нация стигна до съдилищата, защото секта на кралското семейство се пробва да детронира краля след по-малко от година.

Върховният съд на Северен Гаутенг в столицата Тази седмица Претория изслушва правни причини в борбата за кралското завещание сред крал Misuzulu kaZwelithini и неговия полубрат, принц Simakade Zulu, който има вяра, че има право да бъде крал.

Зулуската нация е най-голямата етническа група в Южна Африка с към 12 милиона души, говорещи зулу, най-вече в района Квазулу-Натал.

Те са приет за опозиция на английския колониализъм при започване на 1800 година и кралят на Зулу е може би най-влиятелният обичаен водач в Южна Африка.

Принц Симакаде желае съдът да анулира президента Кирил Признаването от Рамафоса на крал Мисузулу за легален правоприемник.

Той оспорва обичайните и правни процеси, следвани за назначението на Мисузулу, и неговите юристи споделиха на съда, че решението на Рамафоса да признае Мисузулу и да му даде съответния документ е било побързаха.

Предишните опити да се спре коронацията на краля бяха несполучливи предходната година.

Мисузулу се изкачи на трона предходната година след гибелта през 2021 година на татко си, крал Гудуил Звелитини, който ръководи повече от 50 години, което го прави най-дълго управлявалият зулуски монарх.

Той е най-големият наследник на крал Звелитини и кралица Мантфомби от кралския дом на еСватини. Покойният крал е имал шест дами и няколко сина. След като кралят умря предходната година, майката на Мисузулу беше регент единствено месец преди да почине, само че в наследството си тя уточни сина си за идващия крал.

Обръщайки се към съда във вторник, юристът на Рамафоса, Марумо Моеране, твърди, че издаването от президента на уверение, признаващо Мисузулу за правоприемник на трона, е последвало съвещания с кралското семейство на Зулу, което го е удостоверило за крал.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Ramaphosa също се базира на предходни правосъдни решения, които отхвърлят по-ранни правни провокации, оспорващи възкачването на трона на Мисузулу, сподели той.

Смята се, че кралската къща на Зулу управлява към 30% от земята в провинция Квазулу Натал посредством Ingonyama Trust.

Също по този начин получава годишен бюджет от повече от 4 милиона $ от държавното управление на провинцията за поддръжка на кралските семейства и културни действия.

Според последното национално броене исизулу е най-говореният език в Южна Африка с 24,4% от семействата, които го приказват.

Съдебните причини се чака да продължат в сряда.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР