Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение.

...
Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение.
Коментари Харесай

Румен Радев: Републиката на Апостола е на всички, а не на шепа хора

Битката за правдивост и правда е задача на всяко потомство . Нашето още не я е постигнало. Това съобщи президентът Румен Радев на възпоменателната гала в София във връзка 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Републиката на Апостола принадлежи на всички жители, а не на шепа хора . В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е срам, а човек тежи съгласно делата си . В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола " , акцентира още президентът Радев.

Той изясни, че идеалът на Левски за чиста и свята република е дълготрайна стратегия. Президентът продължи с реторичните си въпроси: " Много време трябваше, с цел да стане България република . А какъв брой още ще би трябвало, с цел да стане тя " чиста и свята "? Това зависи от нас . Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция.

Радев съпостави Левски със зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. " От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и къси писма. Но те костват повече от теория. Учат ни, че каузи трябват, а не думи . Дават ни религия, че времето нас обръща, само че и ние него обръщаме ", сподели Радев.

" Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците одобряват тези въпроси с пренебрежение. Както други, в тези години вземаха Апостола за луда глава и идеалист. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година ", акцентира в речта си президентът.

Той напомни думите на Васил Левски: " Нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че някой им я сервира в къщите на тепсия ".

Радев напомни и тази фраза на Апостола на свободата: " Не си национален, в случай че знаеш националното зло и не го казваш ". Според президента, тези думи разказват цялата българска драма.

Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, само че с цел да бъдем свободни, би трябвало да победим унинието и примирението вътре в нас , съобщи президентът. " Преди век и половина един духовник от Карлово заложи живота си, с цел да изкупи свободата ни, нашата независимост. Левски провокира цяла империя и завоюва облога си. Той пожертва живота си, само че завоюва за цялостен народ ", акцентира Румен Радев.

Президентът беше безапелационен, че блянът на Апостола не остарява с годините , а днешните българи сме призвани с " нашите задружни старания " да сбъднем идеала на Левски. Заради него, поради себе си и поради нашите деца.

 Не, не сме нация от предатели
Не, не сме нация от предатели

Историческите обстоятелства опровергават мита за безучастието на българите…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР