Битката за правосъдието придобива драматични измерения. За нас е драматично,

...
Битката за правосъдието придобива драматични измерения. За нас е драматично,
Коментари Харесай

Битката за правосъдие в Румъния придобива драматични измерения

Битката за правораздаването придобива трагични измерения. За нас е трагично, че правовата страна е изложена на риск от една тайфа грабители. За грабителите е трагично, че може да попаднат в пандиза. Така че има драматизъм по всички фронтове. Но лагерът про-правосъдие получи едно огромно преимущество: негативното мнение на Висшия съвет на магистратите (ВСМ) за законите анти-правосъдие, стартирани от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер и трескаво подкрепяни от лагера про-корупция.

Оттук нататък всяка полемика ще се води с това мнение на масата. Президентът Клаус Йоханис реагира незабавно: „ Макар че мнението на ВСМ е консултативно, държавното управление и Народното събрание няма по какъв начин да го подценен!“. Министър Тудорел може да го пренебрегне и да продължи напред с безсрамните закони, само че рисковете са големи. 

Неслучайно посланикът на Съединени американски щати в Букурещ Ханс Клем съобщи съществено обръщение тъкмо в деня на вота на ВСМ. Думите на американския дипломат са кристално ясни: „ Съединените щати са обезпокоени по отношение на предложенията на министерството на правораздаването (…) С промените в правораздаването, които започнаха през 2004 година, Румъния стана модел за района и е ентусиазъм за Съединените щати. Искаме Румъния да остане в посоката, която затвърди през последните години. Обезпокоени сме, че предложенията на министъра може да преобърнат този път на Румъния “.

Посланието сътвори доста главоболия за триъгълника Драгня-Таричану-Тоадер и провокира доста изпълнени с ненавист хули в лагера на крадците. Но това е едно безупречно обръщение, от което румънското общество има потребност като от въздух! Трябва да благодарим на Америка, че не ни изоставя пред огромната заплаха от падение към система от съветски вид: корумпирана, своеволна и мафиотска.

Иначе, единствено преди няколко дни сходно обръщение беше изпратено до държавното управление не къде да е, а във Вашингтон: министърът на защитата Михай Фифор беше сюрпризиран от американския си сътрудник Джеймс Матис с един противен въпрос: а по какъв начин стоят нещата с битката против корупцията?! Фифор, социалдемократ, отгледан в политическото тресавище на Драгня, стартира да заеква.

Обикновено когато се срещат двама министри на защитата, се разискват военни и стратегически въпроси. Обсъждането на тематиката за битката против корупцията от военачалник Матис в полемиката с Фифор демонстрира, че американецът е знаел, че има пред себе си делегат на една група крадци. Човекът се беше уведомил: хора с наказателни проблеми отпред на двете камари на Народното събрание, трима незаконни министри в държавното управление, парламентарни имунитети, защитавани със зъби и нокти…

Достатъчно е да прочете заглавията в „ Ню Йорк таймс “ и „ Вашингтон пост “: „ Управляващата партия в Румъния поддържа двама министри, обвинени в корупция “. Какво да каже американецът: не, приятелю, това са лъжливи вестници, на мен ми сподели Фифор, че държавното управление на СДП постоянно поддържа битката против корупцията… Защото по този начин му беше споделил Фифор. Все едно в Букурещ не съществува един Клем и едно посолство, които да осведомят Вашингтон за това какво се случва в тукашното блато…

Така стоят нещата във войната за правораздаването. Но тя не е единственият конфликт, отпушен от „ алените плъхове “. Социалният мир, краткотрайно открит от държавното управление на Дачиан Чолош, беше погубен от държавните управления Драгня 1 и Драгня 2. Един същински джихад ни удари от всички страни. Редица министри, дресирани от страшното Татенце (лидера на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, бел.ред.), сътвориха безпорядък в данъчната система, осигуровките, заплатите, пенсиите, образованието, опазването на здравето и така нататък

Ето го и светкавичният удар против държавната телевизия Те Ве Ре. Ръководството беше заменено ненадейно на парламентарно съвещание, на което тематиката даже не беше включена в дневния ред. Този ход припомня за свалянето на държавното управление на Сорин Гриндяну. Социалдемократите екзекутираха „ бунтовниците “ си. Също като Гриндяну, (уволненият общоприет шеф на малкия екран, бел.ред.) Ирина Раду беше назначена предходната година точно от СДП. Постави публичната телевизия разполагаем на партията-държава, тласна я към срамни взаимни отстъпки, само че не беше задоволително. Татенцето от Телеорман искаше повече. Пълно послушание.

Правосъдието му е належащо на Драгня, с цел да се отърве от пандиза. От малките екрани има потребност, с цел да възпяват управническата му стратегия. Да тръбят, че СДП „ дава “, и да крият, че СДП „ орязва “ и „ взима “. Понеже СДП, след няколко месеца на безотговорна благотворителност, влезе в стадия на ампутациите (които не би трябвало да се демонстрират по телевизията). Въведе свръхакциз на горивата. Увеличи цените на тока и газа. Обезцени леята. Започна да бави заплатите в бюджетната система. Популистките ограничения гълтат големи суми. Действителността е сурова: към този момент няма пари.

(БТА, със съкращения)

Мрежа от 100 компании укрива налози

Румънските инспектори за битка с измамите откриха мрежа за укриване на налози, формирана от повече от 100 компании, които са предизвикали вреди от 21,4 млн. леи (4,6 милиона евро) на държавния бюджет, като тези средства съставляват налог върху добавената стойност и налог върху облагата, оповестиха осведомителните организации.

Компаниите, тествани от инспекторите за битка с измамите, са записали подправени покупки на разнообразни артикули или услуги в своите счетоводни документи, осведомят локалните данъчни управляващи. Компаниите, които трябвало да доставят тези артикули или услуги, в действителност не са имали опцията да го създадат.
Хората, които стоят зад този механизъм, са основали “призрачни ” компании с имената си или с имената на хора с нестабилно финансово състояние от Румъния или Молдова. Тези хора са приели да бъдат в качеството на съдружници или админи в сдруженията и да откриват банкови сметки на техните имена, без да са осведомени с икономическата интензивност на сдруженията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР