Битката за парите на Европа и това как се контролират

...
Битката за парите на Европа и това как се контролират
Коментари Харесай

Мисия на Европейския парламент ще проверява корупцията в еврофондовете в България

Битката за парите на Европа и това по какъв начин се управляват те става все по-видима. поради кръговете към Виктор Орбан и обвиняванията в подриване на демокрацията по новия инструмент за върховенството на закона. Бившият чешки министър председател Андрей Бабиш пък в машинация с еврофондове.

Само преди две седмици Комисията по бюджетен надзор (CONT) на Европейския парламент излезе с отчет по лична самодейност, който акцентира риска от измами и спор на ползи, произлизащи от възходящото наличие на олигархични структури в Европейски Съюз през последните години. " Членове на национални държавни управления и други носители на политически постове са част от олигархията в някои страни членки и интензивно се стремят да употребяват фондовете на Европейски Съюз, с цел да се облагодетелстват финансово (...) употребявайки (...) незаконни практики (...) постоянно свързани с необятно публикувана корупция ", се споделя в отчета в извънредно прав текст.

Комисията отбелязва: " Появата на сходни олигархични групи е достигнала невиждан мащаб през последните няколко години " и прибавя, че " олигархичните групи се стремят да получат надзор над медиите и правосъдната система ".

Две седмици след приемането на отчета представители на комисията по бюджетен надзор идват в България тази седмица, за задача за инспекция на обстоятелства.
Реклама Мисията в България
" Комисията по бюджетен надзор (CONT) се занимава с контрола на европейските финанси. Опитваме се да защитим парите на европейските данъкоплатци от злоупотреби. В някои страни отбелязахме проблеми с потреблението и контрола на дотациите. Нашата цел е да помогнем на страните да основат ефикасни механизми за попречване на злоупотребата с европейски средства в бъдеще ", споделя за " Капитал " евродепутатът Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), част от задачата в София, която идва през днешния ден.

Работната стратегия на делегацията включва срещи с министър-председателя Кирил Петков, с основния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и държавни чиновници, които са директно или индиректно свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове в България, в това число от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание и други Според източници в Брюксел фокус на диалозите ще бъде съсредоточаването на координацията и контрола на европейските средства в Министерството на финансите, което ще бъде разисквано с вицепремиера Асен Василев, а със зам.-министъра на земеделието Момчил Неков ще бъдат дискутирани както земеделските фондове, по този начин и рестриктивните мерки за износа на зърно.

" Имаме в действителност претрупан дневен ред. Планираме да се срещнем с цивилен деятели и публицисти, както и с политици. Искаме да чуем от тях дали считат актуалните ограничения за задоволителни. Ако не, къде виждат дефекти и какво считат, че може да се усъвършенства. Виждаме доста съответни оферти по отношение на злоупотребата с финансиране от Европейски Съюз в България ", прибавя Здеховски.
Страни под прицел
Визитата идва в доста основен миг за България. След два програмни интервала в Европейски Съюз страната има функционираща система за асимилиране на пари, която обаче тече през многочислени пробойни. Една от главните пробойни са одитните звена - ОСЕС в Министерство на финансите, обособеното до момента звено за одит на земеделските фондове, както и фактът че Агенцията за публични поръчки може да установи нередности и проблеми, само че няма никакви пълномощия да ги стопира. За разлика от други страни в Източна Европа в България към момента няма никакви дейности против висши политически фигури, направлявали тези финансови потоци в годините, само че от самата Европейска комисия че страната е получила нотификация по механизма за господство на закона, което значи, че е под наблюдаване.
Реклама
В отчета на комисията по бюджет страната е получила внимание - евродепутатите показват България, Чешката република, Унгария, Словакия и Румъния като страни, в които неравномерното погашение на аграрни фондове на Европейски Съюз е " доста проблематично ".

По отношение на публичните поръчки се отбелязва с " огромна угриженост, че съгласно Индекса на единния пазар делът на договорите, предоставени единствено с един оферент, възлиза на към 50% в Чехия и Полша през 2018 и 2019 година, 40% в Унгария и Гърция през 2019 година и 38% в Португалия; (...) делът на процедурите за възлагане на публични поръчки, контрактувани с компания без покана за предложения, възлиза (..) на 29% в България през 2019 година ". Който и да е инспектор незабавно би споделил, че поръчки с една оферта са мощен " червен байрак " за съществуване на корист или операции.

Насърчаването на конкуренцията, прозрачността и вярното използване на разпоредбите за публичните поръчки и свободният достъп до пазарите е от главно значение за предотвратяването на олигархичните структури, написа още в отчета. " Това е ясно и просто - дотациите от Европейски Съюз не би трябвало да се вливат в ръцете на олигарсите. Крайно време е да прекратим съмнителните връзки сред политици, администрация и други участници с олигархични структури ", споделя пред " Капитал " Петри Сарвамаа, евродепутат, представител на групата на ЕНП по бюджетен надзор и докладчик по тематиката в CONT.
Какво мисли да прави Брюксел
Докладът и визитата са още по-важни, поради че се чака законодателно предложение на Европейска комисия за преразглеждане на Финансовия правилник и привеждането му в сходство с многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 година и Следващо потомство Европейски Съюз. Преведено, това значи, че и парите по, и тези по идващите оперативни стратегии би трябвало да одобряват повече ограничения за отбрана на европейските заплащания в страните членки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Строителство и парцели Реклама
" Най-важното е, че най-сетне комисията да стартира да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да предотврати злоупотребата със средства на Европейски Съюз. Например ясно е, че Механизмът за конвенционалност на върховенството на закона би трябвало да се ползва без никакво закъснение, в случай че други налични принадлежности не са задоволителни ", сподели Сарвамаа, който беше и основен договарящ на Народното събрание по механизма за господство на закона през 2019 година Тук обаче тънката детайлност е, че регламентът на новия механизъм се ползва от 1 януари 2021 година Тоест всяко нарушаване, настъпило преди този момент, не е обхванато от него.

Говорител на Европейската комисия ни твърди: " Европейска комисия има нулева приемливост към измамите. Комисията работи постоянно когато научи за вероятни нередности или измами, засягащи бюджета на Европейски Съюз. Тя може да прекъсва или стопира заплащанията към бенефициенти или страни членки, да постанова финансови корекции и да възвръща към този момент платени пари. "

От Европейската комисия напомнят инструментите с които разполагат за деяние - да вземем за пример одитите на Европейската работа за битка с измамите OLAF и системата за ранно разкриване EDES. През 2019 година комисията усъвършенства цялостната си тактика за битка с измамите за по-добро попречване, откриване и санкциониране на измами и по-голяма съгласуваност сред отделите на комисията.

" Европейската прокуратура (EPPO), която стартира активност и работи с 22 страни членки, също ще промени играта в битката против измамите с бюджета на Европейски Съюз ", прибавят от комисията. Европейската прокуратура към този момент разгласи следствия за съвсем 900 млн. лв. в България в последния отчет за активността си.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Съединени американски щати и Европейски Съюз против корупцията Интересно е, че евродепутатите и членовете на Конгреса на Съединени американски щати имат взаимна работна група за битка с корупцията. Те приканиха в четвъртък за наказания на Европейски Съюз и Съединени американски щати против съответни лица в Унгария. " Клептократите не просто крадат парите на данъкоплатците ", обявиха немският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд и представителят на Съединени американски щати Том Малиновски в взаимно изказване. " Те също по този начин систематично заплашват бъдещето на нашите демокрации. " Съединени американски щати към този момент вкараха наказания за корупция по механизма " Магнитски " против трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Добър образец от България Една от концепциите на комисията от Екологичен потенциал е страните членки да вкарат обединен инструмент за запазване и достъп до данни за директните или непреките бенефициенти на финансиране от Европейски Съюз. Такъв в България действа от години насам - българската система ИСУН, в която се записват всички заплащания по еврофондове. Представителите на комисията по бюджетен надзор имат планувани срещи със основателите на системата, с цел да употребяват образеца като база за основаването на сходни и в други европейски страни, както и за подобряването й. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР