Битката при Сталинград, водена между войските на СССР и на

...
Битката при Сталинград, водена между войските на СССР и на
Коментари Харесай

В битката при Сталинград Червената армия обръща войната

Битката при Сталинград, водена сред войските на Съюз на съветските социалистически републики и на Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 година, е преломен миг в хода на Втората международна война. Тя е измежду най-кръвопролитните конфликти в човешката история. Включва няколко стадия: сраженията на подстъпите към Сталинград, битката за надзор на самия град, както и руската контраатака, която приключва с обграждане и заличаване на немската Шеста войска.

В хода на настъплението си в интервала юли - октомври немските сили се струпват от ден на ден и повече към Сталинград. Около града се концентрират двадесет и една дивизии от Шеста войска и 4-та танкова войска. Войските на немските съдружници са с по-ниска боеспособност поради дефицита на тежко въоръжение, противотанкови средства и маневрени елементи. Отбраната не е задоволително плътна, оперативните запаси са слаби, а Хитлер и генералите му не могат ясно да си разпределят отговорностите.

Осъзнавайки всичко това, началникът на генералния щаб Франц Халдер упорства за навреме оттегляне. По тази причина на 24 септември той е заменен с Курт Цайцлер. На 14 октомври Хитлер издава заповед до войските от целия южен фланг на Източния фронт да преминат към стратегическа защита.

Междувременно руските войски приготвят огромно контранастъпление. Техните проекти се оформят през септември в Москва, където се организира заседание сред главнокомандващия Сталин, заместника му Георгий Жуков и началника на генералния щаб Александър Василевски. В края на месеца Сталин дава заповед за подготовка на интервенция „ Уран “, която планува удари по фланговете, обграждане и заличаване на немските войски.

Рано сутринта на 19 ноември 1942 година руският Югозападен фронт стартира нахлуване от десния бряг на Дон. Трета румънска войска е атакувана, отбранителните линии са раздрани и ден по-късно тя приключва проведената опозиция. На 22 ноември руските танкове овладяват моста на Дон край Калач, а на идващия ден и самия град.

Вторият главен удар е нанесен от сектора южно от Сталинград на 20 ноември. Три армии от Сталинградския фронт разрушават левия фланг на 4-та румънска войска и я отхвърлят на запад. Скоро по-късно железопътната линия от Абганерово е прекратена, а на 23 ноември елементи на Сталинградския фронт се съединяват с Югозападния, затваряйки обръча към немските войски край Сталинград. В обграждане попадат над 250 000 бойци на Оста.

В резултат на сполучливото руско нахлуване се образуват вътрешен и външен фронт на обкръжението на 100 километра от Сталинград. Макар че крайната цел - ликвидирането на Шеста войска, не е реализирана, войските на Паулус се оказват блокирани с извънредно лимитирани ресурси от гориво. Това развиване основава удобни предпоставки за окончателния им погром, който настава в първите месеци на идната 1943 година
тагове алената войска борбата при сталинград втората международна война русия германия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР