Битката на последните няколко години е съдебната власт. Тя продължи

...
Битката на последните няколко години е съдебната власт. Тя продължи
Коментари Харесай

2017-а - година, белязана от думата корупция

Битката на последните няколко години е правосъдната власт. Тя продължи и през тази година. През тази година видяхме и много правосъдни процеси против политици с малко резултати. За една година десетки министри, кметове и депутати се снабдиха с обвинявания. Държавата впрегна всички сили да се бори с корупцията и то тази измежду елита на страната. Но това кой и по какъв начин ще пребори корупцията по-добре скара хората във властта.

Докато те спореха кой ще хване корупцията по високите етажи на властта - ниските етажи на престъпността процъфтяваха. Имаше убийства, имаше грабежи, имаше похищение. Взривяваха банкомати, малтретираха деца. Повечето закононарушения останаха в рубрика " неразкрити " и причинителите им към момента са измежду нас. Сред нас обаче не е Цветан Василев - най-издирваният обвинен. Рекордно дело - за над 2,5 милиарда и рекорден обвинителен акт - цяла стая с папки. Делото занапред стартира, някой към този момент са към край. Присъди чуха акушерката Емилия Ковачева и Петко от Лясковец - мъжът, прострелял командос по време на акция.

2017-а – година, белязана от думата " корупция”. И интервенцията стартира - с обвинявания, първо за някогашни министри. Общо 8 бяха уличени в закононарушения - Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Делян Добрев, Даниел Митов и Илко Семерджиев. Последва Веселин Марешки, а след него и депутатите.

Първи на подсъдимата пейка, чакайки присъда, се подреди военният министър Николай Ненчев. Обвинението за закононарушение по работа долетя на крилете на изтребителите МиГ-29. А против него на свидетелската банка се изправи водачът на изтребителите - президентът Румен Радев.

Продължиха и обвиняванията - за пазаруване на суджук против Живко Мартинов от ГЕРБ. Обвинение за суджук по специфична рецепта, сякаш за премиера. И за пазаруване на гласове против депутата Манол Генов от Българска социалистическа партия.

И битката с корупцията продължи на всички места. Първо в кметствата Галиче Златица, Челопеч, Пловдив и Батак – за батака в публичните поръчки и финансите на общините. А с изключение на да се приказва, президентът изиска и да се стигне до присъди.

И най-високото равнище стартира да разисква по какъв начин да пребори закононарушенията на най-високо равнище. Че би трябвало да има присъди се съгласиха всички. Кой най-добре може да пребори огромната корупция във властта – хората във властта обаче не се схванаха.

И властта избра – нов закон и нови правила. Кой да бори корупцията по високите етажи на властта да избира властта в Народното събрание, а по-късно всички упрекнати да отиват в спецсъда.

Има ли в действителност закононарушение ще взема решение спецсъдът, а те пък нямали място да одобряват делото и следващия министър. Буквално. Държавата решила да бори корупцията по високите етажи, само че етажите на съда не били задоволителни. Решение на казуса от съда потърсиха при премиера.

Конфликтите, напълно не на смешка, продължиха сред Лозан Панов и Сотир Цацаров. Първият измежду прокурорите и първият измежду съдиите не откриха допирна точка във възгледите си за промените, прокуратурата и съда.

И нищо положително не последва. Конфликтите продължиха при избора на нов Висш правосъден съвет и при избора на нов ръководител на Върховния административен съд. Мненията отново се разделиха и отново на две – уречен ли е изборът или не.

А градивната работа на проверяващите продължи с акции в митниците, полицията, лечебните заведения, аптеките, автомобилната ревизия, пътната администрация и Националната електрическа компания.

Безкомпромисни в настояванията си към полицията бяха хората от Асеновград, откакто няколко деца, трениращи гребане, бяха нападнати. Градът настръхна, напрежението ескалира, а хората се разделиха. С времето митингът избледня, а след него пристигна примирието.

В същото време пари за тези, които обезпечават мир и ред, не се откриха. И последваха нови митинги – на служителите на реда, пожарникарите, надзирателите.

Имаше убийства. Имаше и грабежи. Данъчен беше прострелян в центъра на София измежду бял ден. Върнаха се отвличанията. Адриан Златков беше 12 дни в плен. А в този момент липсват причинителите, макар че Адриан Златков беше освободено.

Продължава и издирването. Издирването на Цветан Василев продължава. Въпреки че следствието за банкрута на КТБ завърши, делото влезе в съда, само че Цветан Василев – не. Скандалът с КТБ стигна и до Доналд Тръмп, откакто и Цветан Василев, и Делян Пеевски потърсиха помощ и правдивост от Америка.

А в България своята присъда към момента чака Йоан Матев – задържан и упрекнат за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Предаден на управляващите от брат си.

Виновни или почтени са всички упрекнати тази година - министри, кметове и депутати, служители на реда, митничари и лекари. В бъдещето остава и началото на борбата на страната с корупцията по високите етажи на властта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР