Драматични видеозаписи показват стрелба от засада във Фарго, която уби полицай миналия месец

...
БИСМАРК, Северна Дакота (AP) — Запис от телесна камера на
Коментари Харесай

БИСМАРК, Северна Дакота (AP) — Запис от телесна камера на стрелба от засада миналия месец във Фарго показва изненадващия характер на хаотичната атака, оставила един полицай полицай загина, а други двама и случаен минувач бяха ранени, тъй като единственият останал изправен полицай извика за помощ и се захвана с тежко въоръжения стрелец в залп от оръжие по оживена улица.

Главният прокурор на Северна Дакота Дрю Ригли и Фарго Началникът на полицията Дейвид Зиболски представи в четвъртък видеозапис от 14 юли, заснет от телекамерата на полицай Зак Робинсън за нападението, което остави най-големия град в Северна Дакота шокиран от необичайното насилие.

В кадрите ясно се чува ударът на стрелеца Мохамад Баракат бърз огън от пушка .223-калибър, модифицирана с бинарен спусък, която свали тримата полицаи, преди задъханият Робинсън да го спре след почти 2-минутна конфронтация.

Видеото също илюстрира какво имат властите каза, че вероятно е част от планирана, по-голяма атака, с арсенал от оръжия и експлозиви, намерени в автомобила на Баракат.

Атаката започна, когато четиримата полицаи реагираха на рутинна пътна катастрофа. Избухна стрелба, докато трима от тях стояха или вървяха близо до автомобила на Баракат. Баракат не е бил част от катастрофата и той е попаднал на сцената случайно, използвайки я като възможност да организира атака, каза Wrigley.

Робинсън се прикрива зад превозно средство на пътя и казва на диспечерите че „човек с AK-47“ „стреля по нас“, преди да избухне нова стрелба.

Робинсън отвръща на огъня, удряйки Баракат, който се движи на земята до автомобила си. По-рано от Wrigley казаха, че Робинсън е стрелял и е обезвредил пушката на Баракат, въпреки че стрелецът след това размахва пистолет, един от двата, които е имал при себе си.

Видео показва как Баракат продължава да се движи по земята, докато сирените вият и Робинсън вика за да вдигне ръце и да пусне пистолета, след което стреля по него. Ригли каза, че Робинсън е изстрелял 31 патрона, като 21 са улучили Баракат и в крайна сметка са го убили и са предотвратили това, което според властите би могло да бъде много по-голяма атака с летните празненства, протичащи в района по това време.

Баракат, 37, прострелян и убитият полицай от Фарго Джейк Уолин, 23, и ранените полицаи Андрю Дотас и Тайлър Хоус, съобщиха властите. Баракат също рани случаен минувач, Карли Косуик, която участваше в огъването на калника, докато тя се опитваше да избяга.

Уолин успя да се доближи до превозното средство на Баракат, да извади пистолета си и да стреля един изстрел, преди Баракат да го удари с един рунд, каза Wrigley.

Нито Dotas, нито Hawes видяха предстоящата атака, каза Wrigley. Дотас беше уцелен с множество патрони и в един момент се изправи на крака, но се върна, каза Ригли.

Хоус също беше уцелен няколко пъти, прострелян през дясната си ръка и не можеше да се изправи, за да ходи, но пропълзя до Dotas, „за да бъда до него, да държа ръката му, да викам името му, да го карам да живее“, каза Ригли.

Видео показва как тримата полицаи лежат неподвижен на земята, докато Робинсън се приближава до превозното средство на Баракат.

Ригли и Зиболски похвалиха хладнокръвието и обучението на Робинсън в действията му по време на престрелката, като презареждане, след като пистолетът му се изпразни, и смяна на позиции около превозното средство на Баракат.

„Много хаотична ситуация, много огромна работа от негова страна“, каза Зиболски.

Ригли миналия месец каза, че използването на смъртоносна сила от Робинсън „е разумно, необходимо е, оправдано е и по всички начини беше законно."

Полицейското управление на Фарго не откри нарушения на използването на сила в действията на Робинсън при стрелбата, каза заместник-началникът Джо Андерсън. Робинсън се връща на работа.

Полицията провежда преглед на обучението на целия инцидент, включително реакцията на полицая след него, каза той.

Разследването на стрелбата остава активно и е „продължавайки към своя логичен завършек“, каза Ригли. Разследващите очакват информация от интервюта на ФБР, както и тестване на огнестрелни оръжия, за да се уверят, че оръжията на Баракат не са свързани с друга незаконна дейност, каза главният прокурор.

Властите в крайна сметка ще публикуват видеозаписи от телесните камери на другите полицаи , но „има много голямо количество страдание, което се случва, осигуряват се животоспасяващи грижи“ в записите, каза Ригли.

След стрелбата разследващите откриха множество пистолети, 1800 патрона, самоделна граната и експлозиви в автомобила на Баракат.

Въпреки това властите нямаха нова информация в четвъртък за това какъв е бил мотивът на Баракат.

Властите казаха, че интернет запитванията на Баракат през последните пет години включват „ убивай бързо“, „експлозивни амуниции“, „запалителни патрони“, „събития с масова стрелба“ и един за „събития в района, където има тълпи“, което доведе до новинарска статия със заглавие „Хиляди се наслаждават на първия ден от центъра на Фарго Уличен панаир”, ден преди стрелбата.

Полицията посети дома на Баракат и го разпита най-малко два пъти през последните години поради опасения, свързани с оръжията му, въпреки че властите твърдят, че той изглежда е придобил оръжията законно.

Баракат е бил сирийски гражданин, който е дошъл в САЩ с молба за убежище през 2012 г. и е станал гражданин на САЩ през 2019 г., каза Wrigley.

Дотас и Хоус са се възстановили достатъчно, за да напуснат болница по-рано този месец. Косуик напусна болницата преди около месец.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР