Бишкек. Съдът в Киргизстан постанови бившия президент на страната да

...
Бишкек. Съдът в Киргизстан постанови бившия президент на страната да
Коментари Харесай

AFP: Киргизкия съд разпореди арест на бившия президент до 26 август

Бишкек.
Съдът в Киргизстан постанови някогашния президент на страната да бъде арестуван по досъдебно произвеждане, откакто той бе задържан в имението си по време на интервенция, при която почина представител на силите на реда и провокира надълбоко разделяне в обществото на някогашната руска република, предава AFP .
Централноазиатската страна, която претърпя две революции за по-малко от две десетилетия, e в плен на опълчването сред някогашния президент Алмазбек Атамбаев и неговия досегашен сподвижник, трансформирал се в негов зложелател, президентът Сооронбай Джеенбеков.
Специалните сили тази седмица започнаха две огромни интервенции за извеждането на Атамбаев от резиденцията му отвън столицата Бишкек, откакто той отхвърли да бъде разпитан по случаите, за които поддръжниците му настояват, че са политически стимулирани.
Първият рейд се провали откакто почина един командос, а защитата на Атамбаев, дружно с негови последователи, осуетиха ареста му. Във втори опит в четвъртък той обаче той беше арестуван. В Столицата Бишкек избухнаха вълнения, провокирани от последователи на някогашния президент.
Адвокатът на Атамбаев Сергей Слесарев съобщи пред AFP, че правосъдното решение е обвързвано с противозаконното освобождение от пандиза на прочут незаконен необут по време на президентството на Атамбаев.
Държавният прокурор на Киргизстан в четвъртък дефинира освобождението на етническия чеченец, основна фигура в подземния свят на Киргизстан Азиз Батукаев през 2013 година измежду петте престъпни каузи, в които попада Атамбаев.
" Тези обвинявания са безпочвени... имаме намерение да заведем дело пред интернационалните съдилища ", съобщи Слесарев.
Според ТАСС в столицата Бишкек ситуацията е спокойна. По същото време в курортния град Чоплон-Ата на брега на езерото Исик-Кул в Киргизстан се организира среща на министър председателите на страните от Евразийския стопански съюз (ЕАИС).

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР