Бисер Петков заяви, че съдбата му като социален министър ще

...
Бисер Петков заяви, че съдбата му като социален министър ще
Коментари Харесай

Министри с оставка на шията

Бисер Петков съобщи, че ориста му като обществен министър ще зависи от това какво ще се направи за хората с увреждания

© Цветелина Белутова [Капитал] Още по тематиката
Играта на Борисов с " тука има, тука няма " оставка на обществения министър

Бисер Петков остава на поста си
12 юни 2018
Бисер Петков остава обществен министър, сподели министър председателят
12 юни 2018 Докато в ГЕРБ от много време вървят залози дали и по кое време вътрешният министър Валентин Радев ще подаде оставка поради несправяне с работата, изненадващо поста си първо напусна, а малко по-късно зае още веднъж сътрудника му от общественото министерство Бисер Петков. " Може би идва сезонът на оставките ", сподели по този мотив вицепремиерът Валери Симеонов, който е в тежък спор с министъра на туризма Николина Ангелкова и още от предходната година упорства за оставката й. Така в държавното управление и ръководещото болшинство се обрисуват няколко точки на напрежение, които мъчно биха могли да бъдат решени с акции от вида " махам министъра, с цел да ми се махнат от главата протестиращите с палатките " (по Бойко Борисов).

Подадената оставка на обществения министър стои в бюрото на Борисов и както самият той сподели, може да бъде подадена в Народното събрание когато и да е. Изненадващият ход на Българска социалистическа партия с желанието да внесе избор на съмнение по тематиката " Сигурност " обаче към този момент, наподобява, бетонира позициите на вътрешния министър Валентин Радев. Напрежението сред него и полицейските синдикати обаче си остава. Войната сред Симеонов и Ангелкова е във фаза медийни престрелки сред двамата, само че както съобщи вицепремиерът, ситуацията за него към този момент е " или ще докара до дъно своята борба против шума по черноморските курорти, или ще напусне вицепремиерския си пост ".

Упражнението идимидойдими

Премиерът Бойко Борисов един път към този момент игра постановката с подаването, приемането и отхвърлянето на оставката на министър с Теменужка Петкова към абсурда с продажбата на ЧЕЗ.

В случая с Бисер Петков обаче Борисов имаше повече цели от това да реагира ситуационно на абсурда. Едната цел беше да предотврати разрастването на палатковите лагери на протестиращите майки с деца с увреждания, които с изключение на пред Народното събрание, са и в още няколко регионални града. Другата беше да отнеме самодейността от омбудсмана Мая Манолова, която изготви законопроект за персоналната помощ. Третата цел на Борисов беше да спре желанието на Българска социалистическа партия да извлече политически дял от казуса. Социалистите един път продуцираха абсурда с недопускането на протестиращите майки в Народното събрание в края на април, след което желаеха оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ. Освен Българска социалистическа партия тематиката стартира да експлоатира и Слави Трифонов. Преди няколко дни на концерта в Лондон шоуменът и сътрудниците му от " Ку-ку бенд " излязоха с черни тениски с надпис " Системата ги убива ", каквито носят протестиращите родители. Това беше и мотото на концерта му.

Горещ политически в туризма

Противопоставяне в развиване е обстановката със комплицираните взаимоотношения сред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Войната сред двамата пламна при започване на летния сезон предходната година поради разнообразни визии за развиването на морските ни курорти. Тогава Симеонов за пръв път сложи пред Борисов въпроса за оставката й, само че с аргумента да няма разтърсвания по време на летния сезон, въпросът беше отсрочен. Източници от ГЕРБ настояват, че Симеонов продължава да упорства за отдръпването й. А връзките сред двамата стигнаха и до прокуратурата. Вицепремиерът сезира основния прокурор за противозаконни съгласно него заведения на Слънчев бряг, за които Ангелкова счита, че дават отговор на условията на закона. Освен това Симеонов упрекна министъра на туризма и в опит да изключи от територията на Слънчев бряг - юг 20 дка терени изключителна държавна благосъстоятелност за продажбата им. Тази седмица Ангелкова контраатакува, като предложи националните курорти, какъвто е Слънчев бряг, да бъдат изключени от обсега на Закона за отбрана от шума и да се контролират от специфична разпоредба. Това провокира Симеонов да съобщи, че министърът на туризма " саботира кабинета в полза на шепа олигарси в туризма ". Заедно с това загатна и, че в случай че продължава блокирането на плановете му, може да не остане в кабинета. От управлението на ГЕРБ обмислят да съберат двамата на среща дружно с управлението на " Обединените патриоти ", само че помиряването сред двамата наподобява задача невъзможна.

Необяснимият ход на Българска социалистическа партия

Най-логичният излаз от натрупалите се напрежения би бил ремонт на кабинета. Приключването на българското председателство на Европейски Съюз дава още един комфортен мотив за разбърквания в Министерския съвет. Дори и обаче Борисов да е обмислял сходен ход, той ще бъде отсрочен поради последните дейности на Българска социалистическа партия. Левицата изиска избор на съмнение към държавното управление по тематиката " Сигурност ". Ако сега вътрешният министър бъде уволнен, и/или бъдат подхванати други смени във властта, ще наподобява като политическа победа на Българска социалистическа партия, която никой не би й подарил. Така сега левицата в действителност удължи живота на най-малко един министър, до момента в който не мине вотът на съмнение. След това ще пристигна лятото и политическите пристрастености най-вероятно ще се успокоят. И чак есента, в случай че още веднъж има напрежения, ремонтирането на кабинета ще стане още веднъж настоящо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР