Бирата, произвеждана в България, има високо съдържание на мощните антиоксиданти,

...
Бирата, произвеждана в България, има високо съдържание на мощните антиоксиданти,
Коментари Харесай

Българската бира е богата на мощни антиоксиданти, сочи изследване

Бирата, създавана в България, има високо наличие на мощните антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се приближава до равнищата им в кафето, а там те са най-вече. Това сочи проучване на учени от Центърa по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии. В него са оценени 12 известни търговски марки питие: 7 светли и 5 тъмни от разнообразни производители.

Меланоидините са огромна група съединения, придаващи кафяв цвят на храните. Те се получават посредством многостепенна химична реакция при висока температура сред въглехидрати и белтъци. Най-богати на тях са кафето, тъмното питие и хляба. В бирата те идват основно от малца, като се образуват при процеса на печене, което изяснява за какво в тъмното питие са повече.

Въздействието им е концентрирано в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в следствие от разграждането на храните.

Меланоидините са пребиотици - те подтикват развиването на пробиотиците, т.е. потребните чревни микроорганизми като бифидобактериите и лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни типове като салмонела и колибактерии. В червата се държат като растителни фибри, разграждащи се от някои бактерии. Освен това те се свързват с тежките метали, които постъпват посредством храните и по този начин понижават тяхното токсично деяние.

„ През последните години меланоидините са подложени на интензивни проучвания, а данните са забавни, както за производителите, по този начин и за експертите по здравословно хранене и потребителите. Установено е изрично, че съединенията имат голям брой позитивни за здравето на хората свойства “, изясни молекулярният биолог доктор Сергей Иванов.

Той посочи, че те са единствените температурно формирани съединения в храните, които се свързват с удобни резултати за организма и по тази причина проучването им разкрива доста незнайни до момента механизми на въздействия. Експертът добави, че те вземат участие във образуването на усета и аромата на храните и напитките и по тази причина техният тип и централизация са доста значими за производителите.

Проучването, което се прави за първи път в страната, сочи, че наличието на тези субстанции в родното питие варира от 0,033 до 0,631%. Очаквано в тъмните бири се следят към 10 пъти повече в сравнение с в светлите. Средните стойности са надлежно 0,038% за светлите и 0,415% за тъмните пива. Вариацията в наличието на обособените търговски марки е разследване от потреблението на разнообразни типове малц и технологии от производителите, прецизират специалистите.

Антиоксиданти

Естествените антиоксиданти са най-вече в плодовете, зеленчуците, зърнени храни, както и в бирата. В пивото те идват от малца, хмела и пивните дрожди. Доказано е позитивното влияние на хмела върху здравето и метаболизма на индивида, тъй като съдържа над 100 разнообразни полифенолни съединения. Количество полифеноли зависи от типа бира, суровините, вложени в нея, и процеса на варене. Тя съдържа два пъти повече полифеноли в сравнение с бялото вино.

Полифенолите работят антимикробно, противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са едни от най-важните субстанции за човешкия организъм, тъй като защищават липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, защищават от развиване на атеросклероза, сърдечносъдови болести, имунни разстройства, невродегенеративни и други заболявания.

Важни за вярното действие на организма антиоксиданти са също витамин С и глутатионът. Глутатионът обезврежда нездравословните пестициди, индустриални замърсители и бактериални токсини, които са признати от външната среда. Също по този начин контролира клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини. Разработка от 2011 - 2012 година на Център по биология на храните, ИФГР към Българска академия на науките и Института по криобиология и хранителни технологии откри, че главен “производител” на глутатион в пивото са дрождите. Проведените проучвания върху най-разпространените български марки бира демонстрираха, че 90% от тях съдържат глутатион в диапазона 0.1 – 0.2 мг/литър. Освен потребните свойства за индивида, глутатионът има значимо значение за качествата на пивото, защото стабилизира напитката и редуцира равнищата на окислителните процеси.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР