Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат

...
Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат
Коментари Харесай

435 000 чаши бира на ден се сервират в заведенията у нас

Бирата продължава да е измежду най-предпочитаните питиета у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ), оповестени във връзка на професионалния празник на сектора – Илинден. През 2022 година българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра . На ден единствено в заведенията за хранене, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка. 13% от продажбите на питие в страната се осъществят през сегмента на заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа и дребни търговски обекти (т.н. „ леден “ и „ топъл “ пазар).

През летните месеци, от май до август в това число, всеки ден се създават 1 732 000 литра питие, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи употребяват бира най-малко един път седмично, а близо 70% най-малко един път месечно. Най-големи фенове на пивото не престават да са потребителите от региона на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна – 10 пъти.

По мотив на професионалния си празник от СПБ регистрират над 35 милиона лв. финансови вложения в сектора за първото полугодие на актуалната година. Традиционно вложенията са за зелени нововъведения, съоръжение и поддържане на най-хубави практики в производството на бира. За същия интервал членовете на СПБ са разширили продуктовата си листа с още 8 нови асортимента. И този сезон шлагер не престават да бъдат безалкохолните бири , премиалните марки и пивото със мощно емфатичен хмелов мирис. Само през предходната година в страната са създадени 58 тона първокачествен хмел, който с изключение на за родното произвеждане, се изнася за редица страни, в това число за най-големия производител на бира в Европейски Съюз – Германия.

Пивото е единствената напитка с хмел . През последните години на процеса охмеляване се обръща все по-голямо внимание. Едно ново потомство пива с по-изразен мирис и усет на хмел, провокира засилен интерес измежду феновете на пенливата напитка. До огромна степен тъкмо тази суровина дефинира типичните качества на пивото – горчив усет, неповторим мирис и непоклатимост на пяната. За охмеляване се употребява хмеловата шишарка, богата на алфа- и бета-горчиви киселини, хмелово етерично масло и редица биологично-активни субстанции. Нововъведенията са довели през днешния ден потреблението на питие да се трансформира в обществено изискано преживяване. Това се дължи и на новия профил на потребителите - с повече знания за пивото, подготвени да платят повече за по-качествени и реформаторски артикули “, отбелязва проф. Габриела Маринова – една от най-изтъкнатите представители на пивоварната просвета.

Според настоящия и през днешния ден български държавен стандарт – БДС от 1981 година, пивото е слабоалкохолно пиво, създадено посредством ферментация на пивна отплата от малц (заместители на малца), хмел и хмелови артикули и вода, с потребление на пивоварни дрожди. „ Поради натуралния си състав пивото е богато на редица антиоксиданти и най-много на полифеноли, витамини от групата В, минерали, влакнини и над 800 органични и неорганични съединения. Всички те произлизат от ечемичeния малц, хмела, дрождите и от комплицираните химични трансформации, които претърпяват по време на софтуерния развой ”, добавя проф. Маринова.

За да могат потребителите да са наясно какво съдържат другите бири, пивоварите в страната не престават непринудено да слагат върху етикетите на своите артикули лист на съставките и енергийната им стойност. „ Членовете на СПБ от 2017 година дават данни за калориите за 100 ml питие. Като цяло създаваните в страната лагер бири „ вид Pils “ съдържат сред 33 и 48 kcal./100 ml. За безалкохолните бири тези стойности са по-ниски и варират сред 15 и 25 kcal./100 ml ”, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на СПБ. Информацията за съставките и калориите в пивото са на етикетите на 99% от създаваните у нас асортименти.,,Този резултат ни отрежда едно от водещите места в осъществяването на общоевропейската самодейност на бирения отрасъл за показване на хранителна информация за пивото ”, прецизира Радомирова.

Към тези практики за бистрота към потребителите от СПБ прибавят и редица дългогодишни акции за обществена отговорност и стабилно развиване. През 2022 година от пивоварните предприятия са пуснати на пазара 20 440 т стъклени бутилки, от които 57% са за многократна приложимост. Ето за какво е в ход новата самодейност на членовете на СПБ „ Върни ме “. 10 000 магазина в страната имат подложен стикер със знака „ Върни ме “ , който има за цел да насър чи връщането на оборотните бутилки от бира в комерсиалната мрежа . При вярна приложимост, стъклените бутилки могат да се употребяват доста пъти в индустриалния развой, като по този метод се пестят сила и естествени запаси.

За цялостното си показване като новаторска и обществено виновна организация Съюзът на пивоварите е награден на десетки национални и интернационалните състезания. В навечерието на своя професионален празник пивоварите получиха следващото си отличие в категорията „ Успешно развиване на бизнес организация “ на тазгодишните награди на b2b Медия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР