Бирата е една от най-консумираните и обичани алкохолни напитки в

...
Бирата е една от най-консумираните и обичани алкохолни напитки в
Коментари Харесай

Език-робот ни черпи с най-хубавата бира

Бирата е една от най-консумираните и обичани алкохолни питиета в света. Учени изобретиха нов робот, който може да дегустира бира – той съставлява електронен език, който е толкоз сензитивен, че може да направи разлика сред другите типове на напитката. Освен това езикът-робот може даже да ревизира какво е наличието на алкохола в бирата.

Създателите на новия робот са испанци и са уверени, че това устройство би могло да направи независим избор и да уточни коя бира е най-хубава. В езикът-робот има поставени двадесет и един датчика, с помощта на които роботът може да направи разлика освен сред другите марки бира.

Електронният език може да разграничава и типовете пенлива напитка – безалкохолна, двойно малцова, нискоалкохолна и други Идеята за новото устройство идва от вкусовите рецептори на човешкия език.

Учени от Автономния университет в Барселона организират проучване, в което са създали разбор на няколко разнообразни марки бира. Проучването на експертите е извършено благодарение на езика-робот. Сензорите, които се намират върху електронния език, реагират с другите химични съединения в пенливата напитка.

 Бири

Всъщност всички тези датчици, които се намират върху езика, събират необятен набор от информация, разяснява Манел дел Вале, който е началник на цялото проучване. След дълги опити и изследвания, електронният език се е научил да разграничава типовете категории бира – датчиците се състоят от йонни селективни електроди.

Някои от тях реагират с аниони, а други с катиони, има и такива електроди с неспецифична реакция с веществата в пенливата напитка. Устройството външно се наподобява на език.

Специалистите са уверени, че тяхното устройство може да послужи за основаването на бъдещи роботи, които да имат вкусови рецептори. Впоследствие с помощта на тях хранително-вкусовата индустрия ще усъвършенства качеството на продуктите си.

Учените от Автономния университет в Барселона имат намерение да усъвършенстват робота, с цел да може да разпознава и други типове течности, освен бира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР