Биопроизводителите у нас са категорични, че ще протестират докато министърът

...
Биопроизводителите у нас са категорични, че ще протестират докато министърът
Коментари Харесай

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите у нас са безапелационни, че ще стачкуват до момента в който министърът на земеделието Румен Порожанов не подаде оставка.

" Очевидно е, че досега Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не може да извършва дейно функционалностите си нито за установяване на политиката за развиване на биологичното земеделие и биопроизводството в България, нито за гарантиране на съблюдаване на разпоредбите за всички и бистрота в бранша. Ето за какво Българската асоциация биопродукти (БАБ) ще работи с всички сили за запълване на тази празнота ", декларират от асоциацията в прессъобщение.

В известието БАБ пишат, че досега нито едно от настояванията на производителите не е било задоволено.
Освен за оставката на Порожанов и " останалите виновни лица, довели до невижданата обстановка на война на министерството със бранша и доста финансови загуби ", от БАБ упорстват и за:

- незабавна смяна на нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и включване на всички заинтригувани страни в комисията по биологично земеделие по член 59 от наредбата;
- основаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с присъединяване на всички заинтригувани страни - биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, просвета, консуматори.

Според протестиращите нанесените вреди и нарушавания имидж могат да бъдат поправени единствено с оптималната бистрота в системата.

Биопроизводителите оповестяват, че след последния си митинг са канени на диалози в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), само че те не приели поканата, тъй като двете страни към този момент били провели многочислени срещи, които не дали резултат.

" Недопустимо е цялостен един отрасъл да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда аргументи за митинга ", пишат от БАБ.

<a href= " https://news.bg " target= " blank " ><font color=#0000ff>News.bg</font></a> напомня и точните думи на Порожанов: " Нито едно съображение на протестиращите биопроизводители няма аргумент. "

Земеделците оповестиха, че провеждат нов митинг и няма да се откажат, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Биопроизводителите също по този начин молят да се потърсят отговорите на следните въпроси от МЗХГ, като news.bg разгласява запитванията на протестиращите без редакторска интервенция:

- Кой в МЗХГ взема решения по отношение на политиката в региона на биологичното произвеждане. Кои са ръководителите, специалистите, които поучават министъра. С какво обучение са те, с каква експертиза и с какъв опит в региона на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?

- Министерството е същински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични артикули, пуснати на пазара, е взела БАБХ, виновна за този надзор, през 2018 година Какви са резултатите?

- Министърът на земеделието разгласи пред публицистите, че средствата за биологично земеделие все още не са блокирани. Това не съответствува с информацията, която досега сме получавали, обвързвана с рекомендации на Европейска комисия да не бъдат изплащани дотациите до реализиране на гаранции за ефикасен надзор и бистрота. Ако все още няма блокиране на средства за какво тогава те не се изплащат? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за заплащания? Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР