Биопроизводителите у нас са категорични, че ще протестират докато министърът

...
Биопроизводителите у нас са категорични, че ще протестират докато министърът
Коментари Харесай

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите у нас са безапелационни, че ще стачкуват до момента в който министърът на земеделието Румен Порожанов не подаде оставка.

" Очевидно е, че досега Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не може да извършва дейно функционалностите си нито за установяване на политиката за развиване на биологичното земеделие и биопроизводството в България, нито за гарантиране на съблюдаване на разпоредбите за всички и бистрота в бранша. Ето за какво Българската асоциация биопродукти (БАБ) ще работи с всички сили за запълване на тази празнота ", декларират от асоциацията в прессъобщение.

В известието БАБ пишат, че досега нито едно от настояванията на производителите не е било задоволено .
Освен за оставката на Порожанов и " останалите виновни лица, довели до невижданата обстановка на война на министерството със бранша и доста финансови загуби ", от БАБ упорстват и за:

- незабавна смяна на нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и включване на всички заинтригувани страни в комисията по биологично земеделие по член 59 от наредбата;
- основаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с присъединяване на всички заинтригувани страни - биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, просвета, консуматори.
 Биопроизводители желаят надзор, само че не и произвол
Биопроизводители желаят надзор, само че не и произвол

Порожанов отхвърли да слезе при протестиращите пред постройката на МЗХГ

Според протестиращите нанесените вреди и нарушавания имидж могат да бъдат поправени единствено с оптималната бистрота в системата.

Биопроизводителите оповестяват, че след последния си митинг са канени на диалози в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), само че те не приели поканата, тъй като двете страни към този момент били провели многочислени срещи, които не дали резултат.

" Недопустимо е цялостен един отрасъл да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда аргументи за митинга ", пишат от БАБ.

News.bg напомня и точните думи на Порожанов : " Нито едно съображение на протестиращите биопроизводители няма аргумент. "
 Порожанов и биофермери в вид Обновена
Порожанов и биофермери в вид " италианско семейство "

Министърът не вижда аргумент в митинга на биопроизводителите

Земеделците оповестиха, че провеждат нов митинг и няма да се откажат, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Биопроизводителите също по този начин молят да се потърсят отговорите на следните въпроси от МЗХГ , като news.bg разгласява запитванията на протестиращите без редакторска интервенция:

- Кой в МЗХГ взема решения по отношение на политиката в региона на биологичното произвеждане. Кои са ръководителите, специалистите, които поучават министъра. С какво обучение са те, с каква експертиза и с какъв опит в региона на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?

- Министерството е същински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични артикули, пуснати на пазара, е взела БАБХ, виновна за този надзор, през 2018 година Какви са резултатите?

- Министърът на земеделието разгласи пред публицистите, че средствата за биологично земеделие все още не са блокирани. Това не съответствува с информацията, която досега сме получавали, обвързвана с рекомендации на Европейска комисия да не бъдат изплащани дотациите до реализиране на гаранции за ефикасен надзор и бистрота. Ако все още няма блокиране на средства за какво тогава те не се изплащат? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за заплащания? Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни?
 Биопроизводителите желаят оставката на Порожанов поради репресии
Биопроизводителите желаят оставката на Порожанов поради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР