Биолози от Томск предлагат да се използва за профилактика и

...
Биолози от Томск предлагат да се използва за профилактика и
Коментари Харесай

Еврика! Биолози откриха трева в Сибир, която лекува коронавируса

Биолози от Томск оферират да се употребява за профилактика и лекуване от ковид корени и трева. Високата антивирусна и антимикробна интензивност на растението се удостоверява от резултатите от проучванията на Държавния теоретичен център "Вектор ".



В Русия тревата вайда (Ísatis tinctória), която се употребява и за боядисване, се отглежда в дребни размери - като положително медоносно растение и обещаващо фуражно растение.

Според откривателите обаче то е доста дейно в битката с доста инфекциозни болести. По-специално, водни екстракти на вайда са употребявани за лекуване на пациенти при пика на вируса на птичия грип в Китай през 2003 година



Служители на Държавния теоретичен център по вирусология и биотехнология "Вектор " изследват резултата на вайдата върху чувствителни клетъчни култури, употребявайки вируси на грип, морбили, паротит и върху опитна мишка, употребяващи вируса на птичия грип.

Поредица от опити удостовери високата биологична интензивност на корена на вайдата “, оповестяват от пресслужбата на Държавния университет „ Томск “. След използването му оцеляват повече от половината от гризачите, инфектирани с вируса на птичия грип.



В същото време билковите медикаменти се характеризират с ниска токсичност и добра търпимост. Това е изключително значимо за хора с понижен имунитет и страдащи от хронични болести.

Биолозите възнамеряват да разширят изследователските плантации на това скъпо растение.

Предвид сложната обстановка заради нуждата да защитим хората от ковид, ние сме подготвени да отглеждаме вайда в огромни размери за доставка на производители на храни и фармаколози, означават учените.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР