Биолози от САЩ установиха, че никотинът по особен начин влияе

...
Биолози от САЩ установиха, че никотинът по особен начин влияе
Коментари Харесай

Никотинът спомага за появата на метастази в мозъка при болни от рак на белия дроб

Биолози от Съединени американски щати откриха, че никотинът по необикновен метод въздейства на спомагателните кафези на мозъка, при които основава удобни условия за появяването на метастази при рак на белия дроб, оповестява пресслужбата на университета "Уейк Форест " в град Уинстън-Кейлъм в Северна Каролина.

По думите на ръководителя на екипа Коносуке Ватабе никотинът самичък по себе си не има канцерогенни свойства, само че той способства за разпространяването на малкоклетъчния рак на белия дроб в мозъка на пациента. "Нашите наблюдения приказват за това, че раковите заболели не би трябвало да употребяват никотинова дъвка и лепенки в опит да загърбят никотиновата си взаимозависимост ", предизвестява ученият.

По последни данни на Световната здравна организация ракът на белите дробове се явява като една от основните аргументи на преждевременна гибел в световен мащаб. През 2018 година той лиши живота на 1,76 милиона поданици на планетата, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Някои замърсители улесняват развиването на метастази на рака на гърдата

Ватабе и сътрудниците му изучили историята на болестта при 300 пациенти, страдащи от малкоклетъчен рак на белия дроб и провеждащи лекуване в болнични заведения на гр. Уинстън-Сейлъм. Екипът открили, че метастази доста по-често се появяват в мозъка на тези пациенти, траяли да пушат макар възбраната на лекарите. Същият развой се следили при болните, употребяващи лепенки и никотинова дъвка.

Това наблюдаване ги навело на мисълта да създадат опит с лабораторни мишки. Учените вградили в тях култури от ракови кафези от белите дробове на пациентите. При извършените опити никотинът фактически е способствал за развиване на тумори в мозъка на гризачите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР