Биолози от Харвард откриха ген, чиято прекалена активност води до

...
Биолози от Харвард откриха ген, чиято прекалена активност води до
Коментари Харесай

Откриха причината за заболяването на Стивън Хокинг

Биолози от Харвард откриха ген, чиято прекомерна интензивност води до развиване на болестта, от което боледуваше и умря известният английски астрофизик Стивън Хокинг. Подробното изложение и вероятният метод за лекуване на това нервно-дегенеративно заболяване бяха показани в списание „ Nature Neuroscience “, представено от Дарик.

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) е тежко нелечимо заболяване на централната нерва система, водещо до парализа на крайниците и недоразвитост на мускулите. Лечението може единствено да забави процеса на развиване на заболяването. Обикновено болните умират вследствие блокиране работата на белите дробове. До момента са известни единствено два случая на съвсем изцяло спряно развиване на болестта – астрофизикът Стивън Хокинг и английският китарист Джейсън Бекер.

Ученият се бори с заболяването в продължение на повече от 50 години, изгубвайки последователно всякаква пъргавина, до момента в който не се елементарни с живота през март предходната година поради прекратяване на дишането.

Група експерти по молекулярна биология и генетика от университета в Харвард под управлението на Аарон Гитлер (Aaron Gitler) разкриха тайната на развиването на това заболяване, изучавайки разликата в работата на гените в нервните кафези при здрави хора и при носители на АЛС.

Според учените, доста от жертвите на това заболяване имат обща разновидност в ДНК – прекалено много повторения в гена C9orf72. Тази част на ДНК дава отговор за синтеза на избрани протеини, участващи в предаването на сигнал сред нервните кафези. Появата на тези повторения спомага за развиването по едно и също време на две болести – АЛС и една от формите на старческа деменция.

По какъв метод този ген е бил обвързван с АЛС, учените не са могли да открият дълго време, както и не са разбирали, каква роля играе той при действието на мозъка. Биолозите се пробвали да получат отговор на този въпрос, изучавайки процеса на синтез молекулите на протеините, свързани с C9orf72.

Причината е открита на напълно ненадейно място – в клетките на дрожите. Оказало с, че ДНК на тези едноклетъчни гъби също съдържа сходни повторения, които се разчитат и обработват от гена RPS25. Този сектор на ДНК дава отговор за съединяването и работата на едноименния протеин, който влиза в състава на по този начин наречените рибозоми – главните кафези - „ производители “ на протеини, участващи в синтеза на РНК и построяването на аминокиселинни вериги.

По-рано учените не обърнали изключително внимание на RPS25, защото тази част от рибозомата не взела участие в синтеза на „ естествените “ молекули на протеина и е била обвързвана главно с разнообразни вирусни инфекции. Според резултатите от направените опити с дрожи, отделянето или блокирането на работата на тази част на рибозомата понижава внезапно синтеза на повторенията и производството на обвързваните с тях протеини, намалявайки концентрацията с 50 %.

Учените изследвали какво би се получило, в случай че се извърши същата процедура в клетките на хора, страдащи от болестта на Стивън Хокинг. За задачата е бил основан специфичен ретровирус, който заличил RPS25 и сложил в клетката част от ДНК, сходен на главния откъс на гена C9orf72.

Учените не са открили никакви други забележими промени при процеса на синтез на естествените протеини и общата жизненост както на дрожите, по този начин и на човешките кафези. Поради тази причина към този момент е мъчно да се каже, до какво ще докара заличаването на всички копия на RPS25.

Опитите с дрозофили, страдащи от аналог на АЛС посочили, че намаляването на интензивността на RPS25 доста удължило живота им. Затова учените са оптимисти, че потреблението на описания способ ще помогне за спасяването на хора, носители на заболяването на Стивън Хокинг.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР