Биолози от Финландия откриха, че зигзагообразните мотиви на гърба на

...
Биолози от Финландия откриха, че зигзагообразните мотиви на гърба на
Коментари Харесай

Окраската на пепелянките създава оптична илюзия за защита от хищници

Биолози от Финландия откриха, че зигзагообразните претекстове на гърба на европейските пепелянки освен ги скриват от очите на другите, само че и основават оптична заблуда, която не разрешават на хищниците да ги уловят, даже и да ги видят, заяви ТАСС.

Пепеляникте, гърмящите змии и техните близки роднини от семейство Viperidae се смятат за знак на светкавична реакция, свръхвисока скорост и съвсем обезпечена акуратност на офанзивата на жертвата. Зигзагообразният камуфлаж от дълго време се счита за една от тайните на техния триумф. Учени от университета на Юваскюла обаче допускат, че тази багра служи и за предизвестие на хищниците, които желаят да ги атакуван, предава Българска телеграфна агенция.

Финландските биолози откриха непознатите свойства на защитното оцветяване на пепелянките, наблюдавайки по какъв начин няколко доброволци се пробват да видят играчки-змии, както и същински екземпляри в горите.

Оказа се, че бързо движещите се шарки внезапно понижават вероятността змиите да бъдат видени и водят до резултат, именуван от невролозите " обединение на трептенето ". Това е психофизически резултат, с помощта на който хората не възприемат трептенето на източника, в случай че е с задоволително висока периодичност. Той води до видимо обединение на шарките и това обърква наблюдаващия и му пречи да дефинира посоката на придвижване и дистанцията до обекта.

Това е и образец за многофункционалност на окраската.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР