Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят

...
Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят
Коментари Харесай

Децата ще се хранят здравословно, био храните влизат в училищата и градините

Биологично създадени артикули и био пчелен мед ще се дават по схемите „ Училищен плод " и „ Училищно мляко " от идната образователна 2020/2021 година. Това планува план на разпореждане за изменение и допълнение на наредбата за изискванията и реда за използване на схеми. Целта е да се подтиква българското произвеждане, като минимум 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат създадени у нас..

В детските градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка ще се доставят био плодове, зеленчуци, млечни артикули и пчелен мед, който би трябвало да дава отговор на Наредба за условията към пчелния мед, предопределен за консумация от индивида. Той би трябвало да дава в самостоятелни опаковки с ненарушена целокупност.

Решението е повече от вярно, само че в действителност какво е качеството на храната, която получават учениците...

За никого не е загадка, че за утринното хранене на децата най-често се предлага тестена закуска, а с всевъзможни нездравословни храни са препълнени рафтовете на учебните лавки. Фактът, че учениците не се хранят здравословно е повече от явен. Всяка година институциите подхващат ограничения, стратегии и тактики, само че резултатът е все еднакъв.

Само на хартия, съгласно Наредба № 37 от 2009 година за здравословното хранене на учениците в ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и питиета не би трябвало да се оферират пържени картофени и зърнени произведения, екструдирани зърнени артикули с добавена лой, пържени ядки и тестени произведения. Сред неразрешените храни са захарните и шоколадовите произведения, сладкарски артикули с високо наличие на лой и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем и сиропирани сладкиши.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР