Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят

...
Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят
Коментари Харесай

Био продукти и био мед да се предоставят по училищни схеми от 2021 г., предвижда проект

Биологично създадени артикули и био пчелен мед ще се дават по схемите "Училищен плод " и "Училищно мляко " от идната образователна година, планува Проект за промени на Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения - "Училищен плод " и "Училищно мляко ", качен за публично разискване. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

По схемите ще се доставят биологични плодове, зеленчуци, млечни артикули и био пчелен мед в детските градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка.

Държавна фирма "Земеделие " преведе 1,54 млн. лева по схемите "Училищно мляко " и "Училищен плод "

Продуктите би трябвало да се съхраняват, почистват, измиват, опаковат и доставят от обекти, регистрирани по Закона за храните. Млечните артикули би трябвало да са създадени от сурово мляко и да дават отговор на Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Медът, който ще се доставя в образователните заведения, би трябвало да дава отговор на условията на Наредбата за условията към пчелния мед. Той би трябвало да се доставя в самостоятелни опаковки с ненарушена целокупност.

Измененията в наредбата целят и стимулиране на родното произвеждане. Най-малко 50 на 100 от доставяните плодове и зеленчуци наложително би трябвало да са създадени от български производители. Прецизират се наредбите, с които се подсигурява качеството на продуктите посредством показване на документ за сходство на качеството във връзка с плодовете и зеленчуците и посредством документ, доказващ, че млечните артикули са създадени по БДС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР