Биохимичните лаборатории, в които се изследват и модифицират вируси и

...
Биохимичните лаборатории, в които се изследват и модифицират вируси и
Коментари Харесай

Биохимични лаборатории за вируси и оръжия са потенциална мишена за терористи, твърди експерт

Биохимичните лаборатории, в които се изследват и модифицират вируси и оръжия за научни проучвания, са евентуална цел за терористи, предизвестява специалистът Хамиш де Бретон-Гордън, написа Би Би Си.

Предупреждението е отправено към водачите на G7. Гордън прикани сигурността на тези звена да бъде засилена.

Гордън е академик и боен, специалист по химически и биохимически оръжия. Служил е в Ирак.

„ За жал, контролът в тези интернационалните центрове, където се съхраняват и учат рискови вируси, е притеснително слаб “, споделя Гордън.

Международните биохимични центрове се правят оценка като риск от 1 до 4, като 4 маркира най-висока степен на биохимична заплаха. Едва към 50 лаборатории по целия свят имат позволение да боравят с химикали и вируси, които ги слагат четвъртата категория.

За сметка на това по целия свят има повече от 3000 лаборатории в категория 3. В тях нормално се съхраняват вируси като COVID-19, да вземем за пример, за проучвания. В същото време Гордън показва, че лабораториите за биохимични оръжия са доста по-строго контролирани от тези в категория 3, защото дават отговор на разнообразни интернационалните спогодби.

Гордън лобира пред английските политици тематиката за биохимичните лаборатории да бъде в центъра на срещата на G7 през юни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР