Биографията на Джошуа: Антъни се отказал от бокса заради такса

...
Биографията на Джошуа: Антъни се отказал от бокса заради такса
Коментари Харесай

Джошуа и кубинския кошмар Ерисланди Савон

Биографията на Джошуа: Антъни се отказал от бокса поради такса от 6 паунда

Българската премиера на биографията на Антъни Джошуа е планувана за 13 октомври. Едноименната книга беше издадена от ИК „ Хибрид “, която даде извънредно за „ Спортал “ пасажи от изданието.

Баку 2011

Ревът стана още по-оглушителен, нагнети в допълнение напрежението.

– Ме-джи-дов…. Ме-джи-дов.

Президентът седеше над тях. Тълпата напираше, усилваше възможностите против Джошуа. Боксьорът на Азербайджан можеше да се разгърне. Кубинският боксьор в свръхтежка категория Ерисланди Савон беше нокаутирал френската вяра Тони Йока. Магомедрасул Меджидов на собствен ред беше победил кубинеца.

– Видях, че е доста техничен. Атакувах, с цел да го изнервя – по този начин изясни азербайджанецът успеха си пред мен.

Меджидов се втурна към идващия отсреща му пожар, откри се, само че и самичък нанасяше свирепи удари. Издръжлив мъж, тази устойчивост му разреши да нападна необмислено. Само че ние също към този момент бяхме видели, че Джошуа умее да удря.

Начало на мача. Ляво кроше тежко порази Антъни, прави удари от разстояние му осигуриха пространство. Меджидов пропускаше. Нова мощна композиция „ ляв-десен “ от страна на Джошуа и с водещата ръка заби кроше в гарда на азербайджанеца. Меджидов не нападна, нанесе прав ляв.

За момент Джошуа се откри, до момента в който нанасяше удар. Но левият му прав спря Меджидов и настъплението му. Антъни спазваше златното предписание на тима. Спечели първия рунд с 8:5. И това беше решаващо. Или трябваше да бъде.

– След първия рунд усетих по какъв начин изгубвам мача, след това правех опити да го предотвратя – описа Меджидов. – Чувствах, че президентът на моята страна е тук, и това ми даваше мощ.

Азербайджанецът се окопити. Дългата дясна ръка на Антъни го закова за момент, само че Меджидов съумя да изблъска Джошуа в ъгъла. Приклещи британеца. Целеше се в главата му и бележеше. Антъни се съпротивляваше. Не мислеше по какъв начин се боксира. Отвръщаше на ударите на Меджидов. Удар с дясна ръка аргументи болежка на Джошуа, раздруса цялото му тяло. Работата му с крайници се разколеба. Джошуа кимаше. Да, показваше, че е засегнат. Но и сподели, че е на кръга, с цел да води война. Контраатакува азербайджанеца, силата му от ударите обаче се поизгуби, отбраната му отслабна.

– Тогава откри да отпусне ръце – простена по-късно Уомзли.

Удар на Меджидов го накара да се олюлее. Реферът се видя заставен да брои до осем. Антъни отвърна още веднъж, заби ляво кроше. Уцели азербайджанеца с прав накривен надолу. Меджидов не спираше да нападна. В края на втория рунд дясната му ръка проникна през гарда на Джошуа. Представителят на домакините беше наваксал – 14:14.

Някои боксьори са убийци. Люк Кембъл би приключил мача безмилостно. Трябва му единствено един удар, с цел да поведе, и ще приключи мача, ще довърши съперника си. Щом изостава в резултата обаче, му е мъчно да обърне мача. Притежава същинска опитност, боксира се красиво, а му е мъчно да надвие природата си, да захвърли търпението си и с пердах да извоюва това, което му би трябвало. Може да го направи, направи го по време на своя удивителен четвъртфинал на Олимпийските игри, само че това значи да се бори със себе си. Люк е разрушител. Той е палач.

Други боксьори са бойци. Надигат се при първа опция. Наслаждават се на борбата, взимат контрола в свои ръце и намират излаз. Боксьорът не знае какъв е, не е наясно дали е войник, или е палач, до момента в който не се окаже във вихъра на жестокото си тестване. Докато не попадне в разгара на борбата. Тогава схваща по какъв начин реагира. Открива какъв е.

Джошуа се оказа войник. Меджидов отвърна с ляв на офанзивата на му, само че удара с изправена дясна ръка на британеца, нанесен от отдалеченост, само че мощен, улучи брадичката на азербайджанеца. Меджидов нанесе удар с водещата ръка. Джошуа устоя. Меджидов продължи да настава, раздруса главата на Джошуа. Силен ъперкът от задната ръка поохлаби напрежението върху него. Лявото кроше на Джошуа отдалечи за миг Меджидов. Два тежки десни се стовариха върху него. Джошуа отпусна ръце. Остана открит, само че подвигна водещата си ръка и нанесе прав удар. Резултатът от мача непрестанно се променяше в изгода ту на единия, ту на другия, само че Джошуа не позволи да му се изплъзне. Преди края Меджидов забави темпото, Джошуа продължи в същото движение. Започна да отвръща на ударите и да си проправя път назад в мача.

Един удар не му доближи. Гонгът постави завършек на рунда при резултат 22:21. Нищожна разлика, толкоз мъчно извоюван резултат. В изгода на Меджидов.

Лондон 2012

Лицето на Джошуа е непроницаемо. Умът му е другаде. Погледът му е явен, гледа право напред към кръга, до момента в който върви измежду дивата дисхармония на арената.

Савон има стройна фигура в свръхтежка категория. Достигнал е деветдесет и един кг. С един удар просва човек в несвяст. Но си има едва място и може да бъде обезпокоен, притиснат, изваден от равновесие. Джошуа има проект А и проект Б, на хартия. Може да се боксира, да даде малко скорост, да покаже спортна форма и резултатите от изключителните тренировки. Това значи, че в случай че желае може да си разменя удари с Ерисланди Савон и да се опита умерено да го бие по точки. В случай че този вид пропадне, има силата, безспорно и смелостта да заложи всичко и да го изпепели. На доктрина.

Щом гонгът дава начало на мача, се оказва с ужасяваща изясненост, че сюжетът не е бил авансово написан. Кубинският тим не е доминирал на Световното, само че е непрекъсната суперсила в аматьорския бокс. На Лондон 2012 представянето на кубинските боксьори е във връхната си точка. Робейси Рамирез и Рониел Иглесиас са изчезнали в началните стадии на шампионата в Азербайджан. На Олимпиадата първият е победил брилянтния Андрю Шелби и в последна сметка печели злато, а вторият се е показал също толкоз ослепително в категорията на Столкър.

Ерисланди Савон е под пара. Изключително въодушевен, в негова изгода е и че е по-дребният от двамата в свръхтежка категория. Пъргав е, ловко парира ударите на Антъни. Красиви удари с дясна ръка отблъскват неочакваните удари на Джошуа и доближават челюстта му. Работата с крайници на Савон е майсторска. Премества тежестта обратно, краката му се подчиняват категорично. Устремът му, бързината, изборът на ударите вършат Джошуа муден, некадърен да поеме надзор над мача.

Джошуа се оказа в невъзможност сред двата проекта. Леко преиграва от неспокойствие да покаже силата и мощта си. Търпението му го няма. Иска да удари, само че не желае да рискува и става неукротим. Умът му е колеблив сред посрещането на офанзивите на Савон и неговите лични. Много бързо това държание го остави без благоприятни условия.

Джошуа постепенно настава към кубинеца. Трябва да изнесе ударите напред, а не да дава отговор на мощните удари, за наслада на Савон. Десният пестник на британеца попада в тялото на кубинеца и поразява. Джошуа към този момент се съвзема, силата му нараства, само че е притиснат. Не е изпуснал изцяло Савон, това е значимо. Тежестта на юмруците му причиняваха мощни чувства у кубинеца.

На таблото възобновяват резултата, ясно е, че съдиите виждат повече от ударите на Савон. Системата за оценяване в аматьорския бокс обаче не се свежда до това по какъв начин един арбитър възприема рунда или мача, даже по какъв начин съпоставя двама боксьори. Ролята им е просто да броят попаденията. Това беше компютърно отброяване, а не професионална система за отчитане на резултатите от боксовия мач. Тук нямаше точки за жанр. Компютърът даваше крайния резултат, като взема трите най-близки резултата и пресмята тяхното приблизително аритметично. Савон можеше да събере и повече точки от съдиите, само че в аматьорския бокс неточните удари не се броят. По време на рундовете трите най-близки резултата на Джошуа бяха малко по-големи от Савон. Крепеше се на ръба със 17:16.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР