„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от

...
„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от
Коментари Харесай

Биографията на Зеленски излиза за пръв път на български език

„ Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народа “ от авторитетните френски публицисти и експерти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, отдадени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Тя наблюдава пътя на Зеленски от комедийните изяви през триумфите в малкия екран и работата му с проруски олигарси до еманципирането му и превръщането му в лице на Украйна. Изданието ще се появи на родния пазар на 1 юли с логото на изд. „ Кръг “ – преводът е на Гергана Соколова, а корицата е на Наталия Чайкина.

Биографията е написана след началото на съветската инвазия в Украйна и е оповестена на френски през май 2022 година, а правата за издаването ѝ към този момент са продадени в над 20 страни. България е една от първите страни, в които книгата излиза.

`Биографията

Изданието хвърля светлина върху сложните връзки сред Украйна и Русия, които не подлежат на еднопластов коментар или разбор. Вместо да възхваляват облика на украинския президент, пренебрегвайки съмнителни моменти от персоналната му история и кариерен път, Жанте и Сиоан избират да опишат за всички тях. Те наблюдават развиването на Володимир Зеленски от артист, прочут с ролята си на президент в сериала „ Слуга на народа “, и предприемач в положителни връзки с представителите на проруската вълна в страната, който избира да приказва на съветски, до държавен глава, последователно втърдяващ позицията си за смисъла на своята украинска еднаквост. От човек, който гледа на войната като на нещо непознато, което желае да избегне непременно, до военачалник, който избира да не се подчинява на страха, а да пази народа си.

„ Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народа “ подсказва за какво вместо да се окаже следващият популист на политическата сцена, Зеленски се трансформира в същински държавен водач. Изданието дава глас и на проблематични тематики като националистическата линия в украинската политика, която въпреки и употребена интензивно от пропагандната машина, остава с периферна роля.

За българските читатели книгата може да бъде доста забавна и с паралелите, които предизвика, сред украинската и българската реалност преди войната и проблемите, пред които обществото е изправено.

Текстът слага и войната в Украйна в подтекста на държанието на Русия в други въоръжени спорове в региона. Авторите на книгата дават отговор и на въпроса каква е била ролята на Майдана за събуждане на проевропейските и антируските настроения измежду украинското население. Те пробват да дадат отговор на още един значим въпрос: допустимо ли е било нашествието в Украйна да бъде предотвратена и каква е била цената?

„ Биография на Зеленски “ е за всеки, които желае да разбере по-добре процесите, които протичат в Украйна през днешния ден, аргументите за достигането до актуалната обстановка и каква е ролята на Володимир Зеленски в нея.
`Биографията

За създателите:
Режи Жанте е самостоятелен публицист, който живее в Грузия повече от 20 години и отразява главно страните от някогашния Съветски съюз. Документирал е всички значими събития в новата украинска история: Оранжевата гражданска война през 2004 година, спора в Донбас, съветската инвазия през 2022 година и други Кореспондент е на някои от огромните френски медии, измежду които: RFI, France 24 и Le Figaro.

Стефан Сиоан е публицист и продуцент на документални филми. Живее в Украйна от 2013 година, откъдето отразява за разнообразни медии въстанието на Майдана през 2013 година, анексирането на Крим от Русия през 2014 година и последвалата война в Донбас. През 2019 година става директен очевидец на избора на Зеленски за президент и прави голям брой изявленията с него. В момента е сътрудник в Киев за Liberation и RFI.

Жанте и Сиоан разгласяват едно от първите животоописания на Володимир Зеленски в света. „ Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народа “ е написана на фона на продължаващата война в Украйна и доста от въпросите, които слага, занапред ще намерят своите отговори и развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР