Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на

...
Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на
Коментари Харесай

Биофермерите искат оставката на земеделския министър

Биофермерите излизат на митинг на следващия ден с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Според биопроизводителите агроведомството е повело открита война против бранша.

От Асоциация „ Биопродукти “ изпратиха намерено писмо до премиера, като го приканват да се намеси в спора, защото от министерството отхвърлят чуваемост.

Според биопроизводителите сме очевидци на невиждани репресивни дейности от страна на земеделското министерство към някои от контролиращите биоземеделците компании. На две от най-големите и най-стари сертифициращи компании е отнета опцията да работят, като министерството отхвърля да им издаде позволение за активност.

Директорът на Дирекция „ Растениевъдство и биологично произвеждане “ в Министерството на земеделието Михаил Карабельов изясни в предаването „ Преди всички “:

„ Тези две компании са едни от огромните. Нашите инспекции за издаване на позволение минават през административни инспекции на документите и осъществяване на физически инспекции в офиса, тъй че да получим убеденост, че е налице ресурсна обезпеченост и личният състав е задоволително способен,  дипломиран и умел. Не получихме такава убеденост. В случай на открити пропуски и несъответствия изпращаме съобщение до лицето. Има 7 дни, в които той може да в профил непълнотите и несъответствията. Първата компания не в профил нито едно от несъответствията, а те бяха забележителен брой “.

Констатацията на Сметната палата е, че инспекциите не обезпечават задоволителна проследимост за съблюдаване на европейското и националното законодателство, акцентира Карабельов. По думите му в тази връзка през 2018 и 2019 година се правят засилен и по-ефективен надзор при издаване на позволение.

В момента позволение от министерството за осъществяване на контролна активност за биологично произвеждане имат 15 лица, като едно от тях прекратява активност.

Карабельов акцентира, че не се тормозят от инспекция на тяхната активност, като такива се правят от време на време.

Обяснението на едната от сертифициращите компании, изгубили лиценза си, е напълно друго. Изпълнителният й шеф Анна Карова означи:

„ Ние обществено критикувахме някои безусловно неприемливи текстове на разпоредба 5, въведена през 2018 година Тя вкара извънредно рестриктивни текстове, които за нас биха довели до отвод от биологичното земеделие на редица фермери, биха нанесли съществени финансови вреди и наказания. Горе-долу същото се предвиждаше и за контролиращите лица в Закона за използване на общата организация на пазарите на земеделска продукция в Европейски Съюз, само че няколко контролиращи лица създадохме тъжба, подадохме я в Народно събрание и надлежно текстът за наказания на контролиращите лица отпадна. Такива рестриктивни ограничения в цяла Европа няма, даже и в целия свят “.

Ще търсим отбрана на нашите права пред всички български и европейски институции, безапелационна бе Карова. Ще пожелаеме от Европейска комисия и от Сметната палата справедлива оценка на метода, по който са проверявани другите контролиращи лица, добави тя. По думите й при предходни надзорни инспекции компанията й не е имала никакви забележки във връзка с контролната активност. Освен това в края на март тази година компанията е получила документ, който е с интернационална годност и потвърждава качествата. Според нея в отхвърли са вписани „ извънредно дребни и официални забележки, които се дължат на друго пояснение на текстове “ и те ще бъдат обжалвани.

Анна Карова упорства за ясни и транспарантни критерии: „ Ние не сме наясно по какви процедури биваме проверявани “. Тя подозира режисирана офанзива.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР