Бинка Добрева е завършила НУФИ „Филип Кутев“, гр. Котел, а

...
Бинка Добрева е завършила НУФИ „Филип Кутев“, гр. Котел, а
Коментари Харесай

Само в "ШОУ"! Бинка Добрева: Фолклорът съществува тихо и кротко, без да прави сензации

Бинка Добрева е приключила НУФИ „ Филип Кутев “, гр. Котел, а по-късно АМТИИ в Пловдив в класа на проф. Анка Кушлева. Има издадени 6 независими албума в тандем с нейния брачен партньор Александър Райчев, който е създател и аранжор на огромна част от песните й. Участва като солистка в редица СD продукции - със своите сътрудници. Доц. доктор Бинка Добрева е пяла неведнъж на територията на 5 континента в едни от най-големите концертни зали: Карнеги Хол - Ню Йорк, Кенеди Сентър - Вашингтон, Роял фестивал хол - Лондон, Линкълн сентър, Концерт Гебао – Амстердам, и мн. други, с хор „ Мистерията на българските гласове”.

Едни от най-популярните и обичани песни от нейния репертоар са: „ Гергана пиле шарено”, „ С любе смешка не бива”, „ Ах, мерак”, „ Хайде всички на хорото” и други Песента „ Данюва мама” й донася интернационална популярност, издадена с разнообразни групи и музикални обединения. Но Бинка Добрева цени най-вече оценката на своя обичан артист и сътрудник, огромната международна поп звезда Браян Адамс. Той показва „ Данюва мама‘‘ в нейно осъществяване за една от обичаните му песни в британското списание за музика SONGLAINES.Бинка Добрева и Александър Райчев ще вземат присъединяване на първия Национален фестивал за национално творчество „ Фолклорна магия “, Банско. Те ще се изявят в третия ден на събитието - 1 юли.

- Щастлива ли сте от съществуването на фестивали за национална музика и какво сте подготвили за изявата си на „ Фолклорна магия “ в края на месеца в Банско?
- Тези фолклорни конгреси са метод за изява на дребни и огромни, които имат отношение и сетива за българския фолклор. Това са местата, където могат да покажат всичко това и да сверят часовника си.
Имайки поради моята специалност, аз съм доста удовлетворена от съществуването на такива фестивали. Фолклорът е жив посредством младежите, посредством обличането на фолклорната носия, докосването на българското. Това е методът да се запази българщината.
Специално за „ Фолклорна магия “ към момента приготвям репертоара си. Ще включа песните, които нормално пея на такива концерти – „ Хайде всички на хорото “, „ Гергана пиле шарено “, както и някои от бавните песни. Заедно с Александър Райчев ще създадем един прекрасен празник на хората, които са там.

- През последните години се следи едно завръщане към българската национална песен…
- За мен персонално не е имало миг, в който е имало отлив от националната ария. По някакъв метод в този момент медиите го отразяват повече и се трансформира надали не в мода. Това се дължи на огромна част от хората, които започнаха да спортуват, танцувайки национални танци. Фолклорът е жив, само че в другите години и време се форматира. Обслужва постоянно народа. Фолклорът не е демонстративен, не се извършва за привличане на прожекторите и медиите. Това е нужда и всеки реализатор изпитва потребността от това, усеща се българин по този метод. Има ги звукоизвличането, волността, орнаментиката, другите фолклорни детайли, носията, която е реликва… Аз съм фолклорен човек, към този момент толкоз години прехранвам се с осъществяването на такива песни, тъй че за мен той е жив, просто минава през разнообразни времена.

Съществува си безшумно и добродушно, без да прави сензации. А те, сензациите, идват извън. Всички знаем за международните триумфи на редица ансамбли и хорове, да не приказваме за „ Излел е Дельо бунтовник “, която се подрежда измежду най-красивите творби в международен мащаб, „ Притури се планината “ и така нататък Когато се приказва за триумф на дадена ария в международен мащаб, тогава идва престижът. Фолклорът е магия, има го и има нужда от него.

- Имало ли е миг, в който сте се усещали недооценена и изобщо смятате ли, че българите почитаме създателите си и им отдаваме нужната респект?
- Има моменти, когато човек се разочарова и се пита за какво чужденците ни оферират положителни условия за работа, ценят труда ни, а в личната страна го одобряваме за даденост. Българският създател не се усеща оценен. Настъпиха доста сложни времена, малко недостойни даже. Големи актьори и музиканти не са в забележително финансово състояние, с цел да живеят обикновено и да творят.

- „ Даньова мама “ си остана като ваша визитна картичка. При осъществяването й всички настръхваме, само че на вас по този начин ли ви работи или към този момент ви е до болежка втръснала от толкоз повтаряния през годините?
- Пея я повече от 25 години и ще ви кажа, че тази ария дава една огромна независимост, може човек да импровизира в пеенето. Не ми е омръзнала и при всяко едно осъществяване я разпростирам по друг метод. Радвам се, че откакто я изпях, тя получи такава известност и доста хора я пеят. Какво по-хубаво от това да живеят песните посредством изпълнителите?! Мисията на положителния реализатор е да показва по най-хубавия метод дадена фолклорна ария.

- Браян Адамс я показва за своя обичана ария. Спомняте ли си какво изпитахте при тази вест?
- Това беше тъкмо в навечерието на 50-годишнината ми. Беше показал „ Даньова мама “ за една от обичаните му песни. Бях доста горда, изненадващо за мен. Чувствах се специфична.

- Допадна ли ви Константин, на който му се падна да ви имитира в „ Като две капки вода “?
- Константин сподели огромно усърдие, постара се според от неговия глас да влезе в стилистиката и орнаментиката. Максимумът беше направил и се видя по аплодисментите на публиката. Съжалявам, че не завоюва първото място, само че това не всеки път е най-важното. Той сподели, че е страховит подражател и си вършеше ужасно работата.

- От 8 години сте учител в Югозападен университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград и евентуално се сблъсквате с доста гении, които мечтаят за кариера като вашата?
- Най-лесно е да получих триумф, само че е по-трудно да го задържиш. Съветвам ги постоянно да търсят себе си и когато се явяват на кастинг, да не одобряват нещата за трагични, в случай че не са утвърдени. Неуспехите най-вече учат. Независимо че изпълнителите и изобщо хората на изкуството сме чувствителни. Трябва първо да има сложена цел за обещано нещо и да го следваш. Хубаво е да има една начертана политика, към която да се движат, а не самоцелно да следват триумфа. Трудът е постоянно заплатен. Човек би трябвало да търси детайлите и да ги усвоява.

- Младите сякаш желаеме нещата да се случат бързо, от време на време нямаме самообладание да изчакаме верния миг?…
- Много е динамично времето и аз ви разбирам. Но въпреки всичко постоянството е знак за успешност. Няма по какъв начин да не работиш, пък да искаш триумф.

- Деликатна ли сте в забележките си към тези, които бъркат или пък изобщо не стават за артисти?
- Старая се да бъда деликатна, няма по какъв начин. Артистите са раними и не е нужно да се стига до прекаленост. Не можеш с лека ръка да отрежеш един млад актьор, тъй като те се развиват с времето. Установила съм във времето, че когато стартира работа с някого, равнището е едно и последователно се повишава. Има развиване при тези, които се трудят.

- Помага или пречи на фамилията това, че с вашия брачен партньор сте от една сфера?
- Ооо, на мен това ми оказва помощ. През целия професионален и житейски живот сме били един до различен. Той е писал за мен музиката, аз съм правила текстовете. Винаги е казвал мнението си, градивната си рецензия. За мен е плюс това.
Не е загадка, че на мен някои неща са ми спестени, постоянно съм била с едни гърди напред, защото съм се опирала на 100% на него. Както и той на мен, несъмнено. Нямаше да са такива нещата, в случай че той не беше до мен. Всички тези хубави песни са негово дело. Това не е без значение. Аз заставам начело и ограбвам лаврите, само че той е добър музикант и неговият почерк се вижда от създателите и музикантите, които знаят защо иде тирада.

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ

ЧЕТЕТЕ ТАЗИ И ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК " ШОУ ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА!


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР