Биляна Вучкова владее цигулката до съвършенство и прекрачва смело границите

...
Биляна Вучкова владее цигулката до съвършенство и прекрачва смело границите
Коментари Харесай

Биляна Вучкова, цигулар: Музиката има нужда от добър водач

Биляна Вучкова владее цигулката до съвършенство и прекрачва самоуверено границите на другите изкуства, с цел да търси съвършенство. Разпозната по света като композитор-изпълнител и импровизатор, тя живее в Берлин и се изявява на фестивали и концертни серии по целия свят. Последните й планове включват фестивални участия, турне и колаборации с Berliner Ensemble и She She Pop. Има публикуван един солов албум на име Modus of Raw и триплета Blurred Music - и двете приети от рецензията.

На 11 и 12 октомври Биляна Вучкова ще показа в Пловдив международната премиера на пърформанс – инсталацията " Златни илюзии ", която е общ план с известния актьор Ханс Питър Кун и танцьорите от Япония Джунко Вада и Акеми Нагао. Спектакълът е част от програмата на One Dance Week и съставлява симбиоза от тон, светлина и придвижване в едно цяло.

Малко повече от седмица преди този момент " Дневник " разгласява изявление с нея, предоставено от уредниците, в което тя споделя повече за плана, за своето музикално минало и настояще, както и за своята любопитна детска история, която я свързва трайно с Япония към този момент повече от 30 години.

Да стартираме през цялото време. Спомняте ли си първата среща с цигулката? Кога разбрахте, че тя е вашето самопризнание?

- Не помня първата среща. Била съм единствено на 4 годинки. Това е станало напълно неусетно около родителите ми музиканти. Откакто съм се родила, познавам цигулката като инструмент. Първият ми спомен за съзнателен избор да бъда цигуларка е след преживелица в прогимназиалните ми години, към 11-12. Майка ми ме разкри в миг, когато би трябвало да изсвирвам, а аз играех на улицата. Обясни ми, че в случай че не желая да се занимавам съществено, по-добре да си избера друга специалност и да сменя музикалното учебно заведение, в което учих от първи клас. Прибра някъде цигулката и аз останах на воля без нея. След известни дни на наслада от безгрижието и свободното време, на което същински се любувах, осъзнах, че ми липсва музиката, не толкоз цигулката като инструмент.

Запитах се какво бих правила без задълбоченото нахлуване в друга материя, без насладата от сполучлив концерт, реализиран с труд и безрезервност, без удовлетворението, което неизбежно следва, откакто съм съумяла да науча сложна пиеса, без възприятието за превъзмогване на всяко затруднение, без споделените мощни моменти с магията на музиката, когато полети Е, тогава не помислих за разочарованията, когато нещата не са толкоз гладки. Но разбрах, че не бих могла да намеря сурогат, а и празнината след безгрижните дни беше осезателна. И по този начин се родих като съзнателен актьор – музикант.

Как и по кое време се насочихте към актуалната спонтанна музика?

- През последни години като ученичка в Музикалното учебно заведение в София у мен се появи един характерен блян да открия и науча нещо друго от това, което към този момент знам като концертираща млада класическа изпълнителка. Интуитивно търсех метод на изложение, друг от познатия, нещо ново и завладяващо. Тази първа към момента неудовлетворена пристрастеност към новото, към непознатото, ме насочи към търсене на разнообразни музикални жанрове, разнообразни музики, и след преместването ми в Америка, открих света на актуалната и спонтанна музика. Знаех сигурно, че това е пътеката, по която си бях представяла да потегли, и без съмнение поех по нея.

Каква е връзката сред изкуството и средата, в която съществува то?

- Връзката е удивително мощна. Средата, в която творим, ни обособява като човеци – и това се отразява непосредствено в изкуството ни. Затова е и търсенето на това " съвършено " място, съгласно критериите на всеки актьор. Аз го открих в Берлин. И в богато раздаващата се дива природа в България и по целия свят.

Как се роди концепцията за плана " Златни илюзии " в който партнирате с Ханс Питър Кун, Джунко Вада и Акеми Нагао.

- Идеята се роди като естествено продължение на работата сред нас четиримата в разнообразни комбинации и по разнообразни предходни планове, където се открихме (като плана Compovisation или Rheionhold resonanzen).

Свързва ни мощният ни интерес към импровизацията и към основаването на мултидисциплинарно изкуство, тъй че всеки род да е в симбиозна връзка с останалите, без да е предпочитан. Това изисква характерен метод на работа и надълбоко схващане и връзка с всеки детайл – тон, музика, танц, визия, пространство. Създаването на " Златни илюзии " обобщава хармония ни в манифестирането и като пърформанс.

Ханс Питър Кун има премия от Венецианско биенале и е извънреден експерт в региона на изкуствата и светлинния дизайн. Какво е значимо да знаем за другите в екипа?

- Всеки един от сътрудниците ми е извънредно самостоятелен експерт с изразен самостоятелен език. Ханс Питър е фаворизиран като най-дълго практикуващ сред нас, имайки поради възрастта му. Успехите му са изцяло заслужени, творчеството му е неповторимо, а също така е и прелестен сияен човек с чудно възприятие за комизъм.

Джунко Вада, с която дългогодишно си партнират в професионалния и в персоналния живот, е по-непозната за мен. Това ще бъде първата ни взаимна работа като екип. Тя е умозрителна, ефирна и някак си недостижима в артистичния си самостоятелен свят като капка дъжд, капнала до океана. Работи постоянно над солови танцови планове или като художничка.

Акеми Нагао е същински дзен актьор - вглъбена, само че извънредно приемствена, отворена към всеки колорит, мощно сензитивна.

Обичате да експериментирате и да свързвате музиката с други изкуства - танц и пърформанс, светлинни съоръжения. Това ли е методът хората да схващат, да чуват музиката, до момента в който я слушат?

- Съвсем не. За да схващат, с цел да чуват музиката, която слушат, хората имат потребност от добър лидер, който да ги въвлече със себе си, с магнетизма на самата музика и личното си вглъбяване и наличие. Този лидер може да бъде един или екип от хора, а всяка композиция или соло род е в положение да даде този тип прекарване. Важни са основателите - проводници и магията, която подготвят.

Най-добрият ви преподавател?

- Вярата в нещо по-силно, огромно и извисено, интуицията, природата.

Как си обяснявате този роден феномен да сте актьор, получил международно самопризнание, само че останал по-скоро чужд в родината си?

- Не мисля, че изкуството и естетиката, с които работя, намират схващане и самопризнание на всички места по-света. За жал, родната ми България е едно от местата, където това не се случва.

Иновативното изкуство намира много странни пътеки да допре някого. Част от предначертания път на тези, които имат нуждата да го следват, е да търсят тези пътеки и устремено да вървят по тях. Радостта ми е, че има единици стойностни хора, които ме познават добре в България и ми се доверяват, схващат ме, наблюдават ме и ме поддържат. Това за мен е задоволително самопризнание.

Живеете в Берлин, а огромна част от живота си сте прекарала в Ню Йорк. Къде за вас е " у дома "?

- Вкъщи е, където е любовта. За нея няма граници и разделения.

Често ли се връщате в България? Има ли нещо тук, което бихте носили на всички места с вас?

- Да, много постоянно. Обичам България с нейната прелестна природа, с местата, където съм израснала от дете, с околните ми и приятелите, които са до мен години наред. Не желая да взимам нищо със себе си, всяко от местата, на които съм, ми дава нещо друго и неповторимо. Съгласна съм аз да бъда портативната.

Какво следва след премиерата в Пловдив?

- Директно по-късно отпътувам на едномесечно турне в Австралия, Корея, Тайван и Япония, с цел да ознаменувам 30-годишнината от първото ми японско турне, обвързвано с моята невероятна детска история: На 16-годишна възраст бях определена за телевизионна реклама на Meiji Yogurt, която бе в ефира на японската телевизия в продължение на една година. Там изпълнявах къс фрагмент от La Campanella на Паганини. След многочислени писма от феновете бях поканена в Япония и представяна от мениджърска компания Japan Orchestral Society в продължение на към 10 години. Изнасях концерти в цялата страна, също в Тайван и Хонконг, в това число рецитали и солови концерти с оркестър в едни от най-престижните концертни зали - измежду тях са Сънтори Хол, Симфонична зала Осака, Национална концертна зала Тайпе и така нататък

По това време бях доста типичен насочен музикант и ученичка в Софийското музикално учебно заведение. Много неща са се трансформирали от този момент насам, в това число моите естетически и артистични желания. Тази година е 30-годишнината от първото ми турне в Япония. Благодарна съм, че мога да ознаменувам този мотив, подкрепена от Сената на Берлин, локалните институти на Гьоте и разнообразни уредници, с цел да осъществявам разширено турне в Австралия, Корея, Тайван и Япония.

Очаквам с неспокойствие този специфичен за мен миг, в който ще показва и споделя актуалната си работа, както се е развила през тези 30 години. Турнето ще включва соло концерти с моя истинска музика, взаимни солови концерти с композитори, в това число министър председатели и нови пиеси, написани за мен, колаборации с локални музиканти, мултидисциплинарни осъществявания, майсторски класове и записи.

Премиерата на " Златни илюзии " е на 11 и 12 октомври в СКЛАД, Тютюнев град в Пловдив (ул. " Екзарх Йосиф " 16, ет. 4). Билети за спектакъла може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на Easypay. Повече за програмата на One Dance Week може да откриете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР