Биляна Вачева, Георги Петров и Ангел Венков Още по темата

...
Биляна Вачева, Георги Петров и Ангел Венков Още по темата
Коментари Харесай

Няколко нива по-близо до превъртането на играта

Биляна Вачева, Георги Петров и Ангел Венков

Още по тематиката
Виртуалната действителност завладява и браузъра ти; Пътуване във времето за пари; Настоящата публикация е генерирана от логаритъм

За над 16 години в Силициевата котловина Богомил Балкански е виждал съвсем всичко. И не счита да стопира

Финансираната от LAUNCHUb Coherent Labs към този момент излезе на облага и уголемява бизнеса си в Съединени американски щати

Основателите на Coherent Labs основават артикул, който ще спести пари и време на производителите на игри

Създателите на Coherent Labs са от тези късметлии, които " работят " заниманието си. Стартиращата им компания предлага новаторски решения, ориентирани към разработчиците на компютърни игри. Компанията е част от портфолиото на LAUNCHub Ventures.

Четиримата създатели на компанията имат забележителен опит в създаването на игри и програмен продукт. Изпълнителният шеф на Coherent Labs Георги Петров има интерес към гейминг промишлеността от над 20 години и постоянно е желал да сътвори своя компания, която комбинира работата и хобитo му. " Компютърните игри са едни от най-трудните за разработка, при тях можеш да приложиш всяка област от компютърните науки. Игрите са изкуство и са налични за всеки. Харесва ми, че мога да обясня на външен за промишлеността човек с какво се занимавам ", разяснява той пред " Капитал ".

С хъс и упоритост

Първоначалното финансиране на компанията идва от четиримата основатели, които я субсидират с приходи от други задължения. Впоследствие к " Когато LAUNCHub отвориха прозореца си, видяхме опция да се развием по-бързо с помощта им. Стратегията ни беше да участваме на разнообразни събития, с цел да намерим клиенти за продуктите ни. Тези конференции не са в България и са много скъпи ", разяснява Пвтров. Стартъпът употребява първата инвестиция точно за това - да откри първични клиенти от чужбина.

Търговската тактика на стартъпа е да популяризира безвъзмездна версия на продуктите си, тъй че да разреши на клиента да го тества преди покупката. Ангел Венков, шеф продажби и маркетинг, споделя за първичното нахлуване на Coherent Labs на пазара: " Беше изключително мъчно, защото бяхме дребни и никой не знаеше за нас. Основният ни съперник имаше над 90% пазарен дял. "

От 4 до 46

Днес компанията обслужва най-големите гейминг студиа в света. Екипът има и офис в Сан Франциско. Растежът на приходите, както и новите вложения, разрешават на Coherent Labs да влага интензивно в новаторски артикули. Софтуерите на Coherent Labs се употребяват от над 700 компании, както и от хиляди частни разработчици. Главните пазари за продуктите на компанията са Сан Франциско, Монреал, Сиатъл, Англия, Франция и Германия. Компанията обмисля уголемение и към Азия, където геймингът е изключително мощна промишленост. Основната спънка пред развиването в тази тенденция е езиковата преграда.

Нова ниша

Фотограф: Надежда Чипева Алфа версията на браузъра се тества от първични консуматори - софтуерни разработчици.

Инкубатор с идея

Компанията желае да подкрепи необятната аудитория в процеса на опознаване на виртуалната действителност и опциите, които новата технология дава. Вачева, която управлява плана, разяснява, че Coherent Labs възнамерява да започва обучителни семинари, на които да запознае бъдещите консуматори със спецификите на виртуалната действителности, с другите й приложения в разнородни браншове. " Създаваме и развъдник за млади компании, които занапред навлизат във VR. До момента сме събрали четири стартъпа, всеки от които развива новаторско VR приложение в офиса на Coherent Labs ", прибавя Вачева. Q&A

Изпълнителният шеф на Coherent Labs Георги Петров: Екипът ни е най-съществен

Как разширихте пазара си, достигайки до стотици гейм компании? Каква беше sales & marketing тактиката ви?

Когато анализирахме промишлеността, достигнахме до заключението, че за нас е изключително потребно да доближаваме непосредствено до клиентите си посредством конференции. Нямаше съответна медия или уебсайт, на който да популяризираме, тъй като софтуерните разработчици не употребяват познатите медии. Най-добрият канал за нас бяха конференциите - това показваше и опитът от предходните ни задължения. Хората в нашата промишленост търсят водачество при програмирането. За да го демонстрираме, сътворяваме забавни публикации, които да показват на клиентите ни, че ние сме специалистите, на които могат да се доверят. През годините, тактиката ни еволюира доста. Днес сме дейни и в обществените мрежи, изключително в Twitter. Видеото също се оказва доста мощна маркетингова платформа, която създаваме.

От позиция на продажби комерсиалните ни медиатори съставяха лист от авансово разпознати евентуални клиенти, с които да се свързват. Част от тактиката ни беше, когато харесаме дадена игра, да се свържем с компанията, която я създава. За нас е релативно елементарно да изпълним продажба, в случай че намерим контакт на верния човек. Това е по този начин, защото продуктът ни в действителност е най-хубав на пазара сега. Помогна ни и това, че получихме доста рекомендации. В нашата промишленост всички студиа се познават и това, че сме работили доста добре с огромна част от тях, ни оказа помощ да намерим нови клиенти.

Как развивате екипа си?

Екипът е най-важното нещо, с което компанията ни разполага. Софтуерът остарява доста бързо и единствено за месец към този момент не е конкурентен. Това, на което разчитаме, е гений, на който предоставяме цялостен достъп до цялата информация за протичащото се в Coherent Labs. За мен е доста значимо чиновниците ми да са наясно с цялостния небосвод в компанията. Искам да знаят, че в случай че през днешния ден пишат код, на следващия ден той непосредствено ще афектира работата на даден клиент.

Имаме доста високи стандарти за качеството на решенията, които предлагаме. Индустрията го изисква - основателите на игри непрекъснато усъвършенстват продукта си и бутат технологиите оптимално напред. Вътрешно ние се развиваме, като обменяме познания. Имаме вътрешни семинари, хакатони, образования. Сега вършим и персонализирани проекти за развиване. За всеки чиновник имаме детайлно обрисувана концепция за това какво ще вършат в идните една-две години. Фокусираме се върху това да помогнем на чиновниците ни да се специализират.

Какви са проектите ви за бъдещо развиване?

Искаме да оказваме помощ на от ден на ден компании да основават качествени и забавни игри, със мощни образни детайли. Нашият пазарен дял е към момента дребен - задачата ни е да превземаме повече страни и да търсим от ден на ден клиенти. Ние сме самостоятелна компания и това се харесва на сътрудниците ни. Искаме художниците, разработчиците и гейм дизайнерите да намерят при нас артикул, който ще улесни работата им. Другата линия за бъдещото ни развиване е обвързвана с виртуалната действителност. За мен това е сфера от промишлеността ни, която ще продължава да пораства. За Coherent Labs има огромни благоприятни условия при развиването на VR артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР