Биляна Петрова е оспорила пред ВКС отказа да бъде допусната

...
Биляна Петрова е оспорила пред ВКС отказа да бъде допусната
Коментари Харесай

Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

Биляна Петрова е оспорила пред Върховен касационен съд отхвърли да бъде позволена до избирателен дебат по Българска национална телевизия и пълноценно присъединяване в акцията за локалния избор.
Петрова е записана от ЦИК като претендент за общински консултант, както и за кмет на столичната община „ Младост “. Както е известно, сега тече предизборна акция, която ще завърши с гласуването на 24 октомври, оповестява още DeFakto.bg.

Тя е подсъдима по гръмкия проблем „ Младост “, сега той е на втора инстанция в апелативния спецсъд, падна се на състав под председателството на шефа на съда Георги Ушев. Наложената й мярка за неотклонение е „ домакински арест “, Биляна Петрова с мобла е поискала от апелативния спецсъд да й позволи овакантяване на дома на избрани дати за несъмнено време за действително присъединяване в акцията. Съставът на Ушев отхвърля, тъй като обезпеченото от Конституцията изборно право се свеждало до правото да избираш, а правото да бъдеш избиран, очевидно, е счетено за изпълнено с обстоятелството на регистрацията. Според написаното в самото определение, то е дефинитивно.

Защитата на Биляна Петрова не е съгласна. В наказателния развой тя се съставлява от адвокатската фирма на Ирен Савова (която изготви и изпрати и жалбите на Биляна и на Десислава Иванчева в Страсбург) и от Емануил Йорданов. Жалбата против отхвърли на състава на Георги Ушев е подадена до Върховен касационен съд от юрист Йорданов.

В оспореното определение се приказва единствено за дейното изборно право, само че и пасивното – правото да бъдеш избиран е главно право, акцентира бранителят. И продължи: съставът на апелативния профилиран съд е възприел това право единствено като опция за регистрация пред ЦИК, само че въпросът е „ избирателен “ и сложен. В Изборния кодекс има серия от правила за правата на претендентите в предизборната акция, в това число и гаранция за тяхната равнопоставеност – а в тази ситуация точно тя е нарушена. Освен това, до момента нито Иванчева, нито Петрова са се отклонявали от „ домашния арест “, още по-малко са посочили податливост да извършат закононарушения, за тома сме отнесли проблема до Върховен касационен съд, дано висшата инстанция се произнесе, разгласи Емануил Йорданов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР