Билката петопръстник е известна още с наименованието гърличева трева. Тя

...
Билката петопръстник е известна още с наименованието гърличева трева. Тя
Коментари Харесай

Полезни свойства на билката петопръстник

Билката петопръстник е известна още с наименованието гърличева трева. Тя има жълт, малък цвят и пораства на височина най-често до 20 сантиметра. Листата ѝ са зелени, разграничени на пет отделения, наподобяващи петте човешки пръста. От тук идва и нейното име.

Растението е извънредно публикувано в нашата страна и може да бъде намерено съвсем на всички места. Използваемите в националната медицина елементи от петопръстника са филиз, листа и корен. Най-разпространено е мнението, че коренът би трябвало да се изважда на есен. Всички елементи се сушат и по-късно могат да бъдат употребявани за изработката на запарка, чай, спиртна настойка, билкови таблети, компреси.

Едно от най-големите достолепия на петопръстника е огромното наличие на антиоксиданти и биофлаваноиди в него. Едновременно с това билката е източник на витамин С, танини, скъпи минерали и аминокиселини. Интересна специфичност е, че от стъблото на петопръстника се добива лечебна смола, която се употребява като противовъзпалително средство.

 Bилката петопръстник Снимка: Илиана Първанова

Жълтоцъфтящото лековито растение е уместно при стомашни проблеми, измежду които диария, гастрит и язва, при чернодробни възпаления, при кожни възпаления и отоци, невралгии, неврити и ставни възпалния, както и при възпаления на очите, синузит и катаракта.

За лекуване на стомашни неразположения спомага спазволитичното му деяние, което облекчава болката, както и противовъзпалителното. Поради последната характерност растението дава чудесни резултати при инфектиране на венци и на устната празнина (чрез жабурена с лечебна отвара), при кожни раздразнения, за влагалищни промивки, за измиване на очите при конюнктивит.

Петопръстникът има и известни аналгетични (болкоуспокояващи) и противотемпературни свойства. Последните също съставляват необикновен интерес за националната медицина, изключително що се отнася за лекуването на тресчица. Билката подтиква действието на имунната отбрана, като по този метод се бори с високата температура и втрисането.

 билката петопръстник лекува заболели бъбреци, корем

Петопръстникът има висока успеваемост при лекуване на камъни в бъбреците. За справяне с казуса се подготвя запарка от филиз, която би трябвало да се приема преди хранене – три пъти на ден.

Вътрешен банкет на билката се предлага за справяне освен със стомашни конвулсии, само че и против менструални конвулсии, конвулсии по време на раждане и даже конвулсии на кръвоносните съдове при мигренозни пристъпи.

За билката петопръстник съществуват и разнообразни поверия. Най-разпространена е легендата, че тя е служела за изработката на любовна магия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР