Били Тейлър е казал, че: Джазът е музиката на тялото“

...
Били Тейлър е казал, че: Джазът е музиката на тялото“
Коментари Харесай

В Пловдив започва поредицата „Джаз в квартала“ с Миро Турийски

Били Тейлър е споделил, че: „ Джазът е музиката на тялото “ и най-вероятно е прав.

Без значение от другите течения джаз, те постоянно ни карат да се движим, без даже да го осъзнаваме. В последните години стилът от ден на ден се разпространява и развива в България, а на 20 октомври се слага началото на нова поредност – Пловдивски джаз вечери с Мирослав Турийски, кръстени „ Джаз в квартала “.

Свикнали сме да виждаме Миро Турийски на сцената още от 1997 година. Концертирал е допълнително от двайсет страни на четири континента. Той е пианист, композитор, уредник на концерти и фестивали и учител по „ Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство “ в АМТИИ.

„ Джаз в квартала “ е част от огромния културен план, сплотяващ седем изкуства под един покрив, „ Искам нещо да ти опиша “. В първото издание на джаз вечерите Миро ще се включи като реализатор, дружно с неговите сътрудници Николай Карагеоргиев, който е китарист и учител, и Христо Минчев – контрабасист, а в идващите месеци ще влезе в ролята на уредник и модератор, представяйки на пловдивската аудитория млади или одобрени професионални музиканти.

„ Идеята за Джаз в квартала е да се привлекат локални хора – фенове на музиката, с цел да разполагат с място, което им е на разположение. По време на поредицата ще се опитам да показва разнообразни музиканти и стилове, най-вече пловдивски джаз актьори, само че бих поканил посетители и от други градове. В първото събитие сме заложили на доста забавни музиканти, които свирят не по-зле и други стилове, влагат тези си умения в музикалната си палитра и съм сигурен, че ще зарадват публиката “, споделя Миро Турийски.

Според него джазът е метод на мислене и музициране, даже метод на живот. Джазът се е зародил точно в клубните пространства, не е за необятна приложимост и би трябвало да се подхожда уравновесено, с цел да е по едно и също време образован и слушаем.

„ Интеракцията сред реализатори и аудитория е доста значима. Тя участва в джаза, защото той е импровизационен. Това няма по какъв начин да се случи по същия метод на огромна концертна сцена, където изпълнителите са отделени от феновете. А и няма по какъв начин цялостен музикален род да вирее с два-три фестивала годишно. Затова какъв по-добър метод джазът да живее, от това да участва в квартала ти? Да е наличен, различим и подканващ “, добавя Миро Турийски.

Първата вечер на „ Джаз в квартала “ ще се състои на 20 октомври, от 19:00 часа, в Art club N’Joy, входът е 5 лева

Проектът „ Искам нещо да ти опиша “ е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ” по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР