Билетът от 1.60 лева да важи 40 минути, а не

...
Билетът от 1.60 лева да важи 40 минути, а не
Коментари Харесай

Билет за 40 и 90 минути на цена от 1.60 и 2 лева, предлага Борис Бонев

Билетът от 1.60 лв. да важи 40 минути, а не 30, както, разгласи Борис Бонев от " Спаси София ". Мотивът му е, че пътуването с метро от Бизнес парка до " Люлин " е 33 минути и по този начин се губи опцията след това за прехвърляне на рейс със същия билет. Статистиката сочи, че 83.3 % от пътуващите с билет в София се возят до 40 минути и единствено 16.7 % - по-дълго време. За тях самостоятелният общински консултант предлага билет за 90 минути на цена от 2 лв.. Това е времето, задоволително за хората, живеещи в крайградските квартали и села като Кокаляне или Балша, да стигнат до центъра на града. При ГЕРБ този вид е за 60 минути против 2.20 лв..

Най-важната цел на предлаганата тарифна политика от " Спаси София " е привличането на младежите към използването на градския превоз. За всички на възраст до 26 години да има годишна карта за всички линии за 200 лв.. " Това е 56 стотинки дневна карта ", уточни Бонев.

Сега от общо 95 хиляди студенти в София едвам 32 хиляди (33 %) пътуват с карта в градския превоз. В никой град в Европа няма толкоз невисок % студенти с карти, удиви се Андрей Зографски, специалист по превоза в " Спаси София ". Задачата е съотношението при студентите да се обърне и над 60 % от тях да пътуват с карта.

Нарушителите, хванати без билет, да имат 7 дни период, в който в случай че си купят годишна карта, санкцията им да отпада. Новаторската концепция на " Спаси София " цели да приобщи повече софиянци към използването на градски превоз.

" Във Виена всеки втори жител (50 %) пътува с карта, а в София те са едвам 2 % ", даде образец Бонев. Трябва да се усили броят на картите, прикани той. Така ще се подсигурява на Центъра за градска подвижност по-сигурни и предвидими доходи. Навсякъде в Европа публичният превоз е на загуба, само че задачата е да се употребява всеобщо, вместо колите, с цел да не се замърсява въздуха, да няма тапи по улиците и да има места за паркиране.

В четвъртък ще заседава Комитетът за наблюдаване на новата електронна система за таксуване в публичния транспорт към Столичния общински съвет, който би трябвало да избере подобаващия вид за нова тарифна политика на градския превоз. Управляващите общината от ГЕРБ оферират билети за време от 30 и 60 минути с цени надлежно 1.60 лв. и 2.20 лв.. Те прецизират, че това време важи до валидирането на билета, а по-късно пътуването може и да е над този период. При разновидността на " Спаси София " е удължено времетраенето им - 40 и 90 минути, като цената им е 1.60 и 2 лв..

Най-рано в средата на февруари се чака определеният вид на билети за време да бъде прибавен, съгласно Георги Георгиев, ръководител на общинския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР