Бил велможа от югозападната част на Първото българско царство, от

...
Бил велможа от югозападната част на Първото българско царство, от
Коментари Харесай

Днес Почитаме Велик Български Светец! Делото Му Е Изумително, Всеки Трябва Да Го Знае!

Бил придворен от югозападната част на Първото българско царство, от втората половина на X в. Той е брат на Цар Самуил и най-големият от четиримата синове на комит Никола, които през 976 година повеждат битка против Византия за отвоюване на източните лимити на царството, завладени от византийците пет години по-рано.

Предполага се, че Давид владее директно област, намираща се в югоизточната част на историко-географската област Македония сред реките Вардар и Бистрица или на югозапад, в Преспа.

Предполага се също по този начин, че умира още през същата 976 година или малко по-късно. Сигурни са сведенията за това по какъв начин Давид умира — той е погубен от скитащи власи в околност по пътя сред Преспа и Костур, наречена " Красивите дъбрави (дъбове) " (на гръцки: καλή δρυς — кале дрис). Дали власите в действителност не са пазителите на прохода сред Костур и Преспа или убийството му е проведено от Византия е предмет на догадки, а главния извор за тези събития, Йоан Скилица мълчи по въпроса.

В памет на най-големия си брат, Давид и на родителите си, Никола и Рипсимия, през 993 година българският лидер Самуил слага каменен надпис, открит в черквата от 10 век при село Герман до Преспанското езеро.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР