Бил съм и оставам привърженик на предсрочните избори, нека това

...
Бил съм и оставам привърженик на предсрочните избори, нека това
Коментари Харесай

Президентът на Румъния иска предсрочни избори

" Бил съм и оставам последовател на предварителните избори, дано това да е доста ясно. Искам да въведем логичност, която води до предварителни избори ", разгласи румънският президент Клаус Йоханис, откакто в сряда Народното събрание гласоподава избор на съмнение на центристкото държавно управление на малцинството, подкрепяно от президента. 261 депутати гласоподаваха за свалянето на кабинета на Лудовик Орбан, като за задачата бяха нужни 233 гласа.

До вота на съмнение се стигна, откакто държавното управление на Националлибералната партия (ЛНП) внесе законопроект за локалните избори, които да се организират в два тура, а не в един, както е до момента. Срещу това възразиха Социалдемократическата партия (СДП), която има най-вече места в Народното събрание, и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСВР). Социалдемократите са заинтригувани от предпазване на статуквото, тъй като нормално печелят локалните избори на първия тур, до момента в който при втория тур те се притесняват, че всички ще се обединят против тях и те ще изгубят вота. СДП и ДСВР упрекнаха държавното управление, че внася законопроекта без необятното му публично разискване. Законопроектът пък бе импортиран, тъй като този юни румънците ще избират локални органи на властта.

Очаква се президентът Йоханис да разпореди наново на Лудовик Орбан да образува държавно управление, въпреки Народното събрание да гласоподава съмнение (по конституция това е възможно). Йоханис съобщи, че при липса на политическа воля желае да бъде гласувано държавно управление, което предизвиква " стратегия за промени ".

Така или другояче вотът на съмнение може да отвори пътя за предварителни избори, към които НЛП на Лудовик Орбан и президентът Йоханис като основен съдружник от дълго време се стремят, с цел да се възползват от увеличаващата се известност на либералите измежду румънските жители. Според тях болшинството на социалдемократите, образувано на изборите през 2016 година, към този момент не подхожда на настроенията в обществото.

Самият Йоханис е някогашен водач на либералите. Ако Народното събрание наново отхвърли кабинета на Орбан, значително това ще разчисти пътя на търсените от либералите и Йоханис предварителни избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР