Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, сподели своите

...
Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, сподели своите
Коментари Харесай

Какво мислят милиардерите за новата нормалност след пандемията


Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, показа своите мисли за пандемията от ковид в есе от 11 страници, оповестено от Сиатъл Таймс. Добрата вест, споделя той, е, че можем да чакаме един релативно " естествен " свят през идващите два месеца. Колко тъкмо естествен обаче ще е той, следва да забележим.

" Хората ще могат да излизат на открито, само че не толкоз постоянно и не на многолюдни места ", написа Гейтс. " Ресторантите, които работят ще настаняват хора на обособени маси, а в самолетите всяко приблизително място ще е празно ".

Гейтс съобщи, че има вяра, че учебните заведения ще се отворят още веднъж, само че стадионите няма.

" Основната цел би трябвало да бъде да се разрешат действия, които имат огромна изгода за стопанската система или човешкото богатство, само че съставляват дребен риск от заразяване ", сподели Гейтс.

В обособена публикация, написана за списанието " Economist ", софтуерният милиардер сподели, че когато историците напишат книгата за пандемията, това, което преживяхме до момента, ще заеме единствено първата една трета.

" Основната част от историята ще бъде това, което се случва по-късно ", написа той. " Дори и държавните управления да анулират карантината и предприятията да отворят още веднъж вратите си, хората имат естествена злост към излагане на заболявания. Летищата няма да имат огромни тълпи. Спортът ще се играе при най-вече празни игрища. И международната стопанска система ще бъде депресирана, тъй като търсенето ще остане ниско. "

Гейтс сподели, че животът ще се възстановява едвам когато по-голямата част от популацията е имунизирана и това може да отнеме известно време, макар че се надява, че това може да се случи до втората половина на 2021 година

" Ако бъде създадена ваксина дотогава, това ще бъде извънредно достижение в историята: най-бързото създаване и произвеждане на ваксина от появяването на една болест ", написа Гейтс.

Какво мисли вложителят милиардер Леон Купърман?

Инвеститорът милиардер Леон Купърман също показа своята визия за живота, откакто рецесията отшуми. И тя включва - трайна смяна в капитализма след провокирана от вируса криза.

Според Купърман, основен изпълнителен шеф на Omega Advisers, чието чисто благосъстояние се прави оценка на над 3 милиарда $, ще забележим покачване на налозите и регулациите. Eкспертът е още на мнение, че " ниските лихви ", които вършат кредитирането на компаниите по-евтино, не са наложително нещо положително.

" Вярвам, че това, което претърпяваме ще има дълготрайни последствия в дълготраен проект. Капитализмът, какъвто го познавахме, евентуално ще бъде изменен вечно. ", предвижда милиардерът.

Купърман, който по-рано назова пазарния маршрут " здравословен ", (въпреки че губи " звук пари " ), съобщи, че може да има по-строги регулации и по-високи налози, защото стопанската система се възвръща от рекордни загуби на работни места и намаление на цената на личния капитал.

" Когато държавното управление е призовано да ви отбрани от противоположната страна, те имат цялостно право да контролират противоположната страна. Значи капитализмът се трансформира ", сподели Купърман, визирайки държавната помощ в размер на трилиони долари, която към този момент е предоставена от американските депутати.

В изявление пред CNBC, Купърман също по този начин подлага на критика понижението на федералните лихви, за които президентът Доналд Тръмп оказа напън, доста преди рецесията да принуди Федералния запас да предприеме такива фрапантни дейности.

" Постоянно ниските лихви са показателни за проблематична стопанска система и не би трябвало да се преглеждат позитивно ", сподели още гениалният вложител.

По отношение на вложенията на фондовите пазари...

Доста разнородни са мненията на специалистите за новата действителност на фондовите пазари. Общо взето, анализаторите са разграничени на две, като има оптимистични и песимистични такива.

Песимистичните прогнози

Този жанр прогнози, сякаш преобладават измежду участниците на фондовите пазари.

Легендарният вложител Марк Мобиус е прочут с доста неща в хода на своята история на съвсем половин век в ръководството на парите. Но надалеч измежду многото му верни прогнози, се откроява тази за началото на пазара на бикове през 2009-та година

Може би това е по този начин, тъй като прогнозата на Мобиус освен се оказа правилна, само че също по този начин и предсказа началото на най-дългия бичи пазар в историята на Съединени американски щати.

И когато беше запитан дали скорошното рали от 20% от дъното на най-бързия мечи пазар в щатската история, алармира по-нататъшен растеж и началото на нов бичи пазар, Мобиус насочи предизвестие към вложителите.

" Мисля, че е малко рано да се планува, че защото поради блокирането, което следим в международен мащаб в толкоз доста страни по света, въздействието на това блокиране върху бизнеса, към момента не се вижда ясно сега ", съобщи създателят на Mobius Capital Partners YFi PM пред финансовото издание Yahoo Finance. " Затова имам вяра, че откакто номерата стартират да излизат, хората ще бъдат малко разочаровани. "

Трудно е да се отхвърли, макар че доста хора го вършат, че борсовият пазар, преди ковид, бе на границата на това, което можеше да се назова балон. Разбира се, балоните идват и си отиват, само че както подсказва Жан-Пол Родриг, този имаше изключително яростна причина.

" Въпреки че маниите и балоните са се случвали доста пъти преди в историята... ", написа той " централните банки наподобява ще влошат нещата, като дават прекалено много заеми и не могат или не желаят да спрат процеса, когато нещата излизат отвън надзор. "

Родриг изясни, че балоните се разпростират на стадии, наблюдаване, подкрепено от 500-годишна икономическа история. " Всяка фикс идея явно е друга ", сподели той. " Но постоянно има прилики. "

Концепцията му за балона от години се предава във финансовите кръгове. Наскоро Джон Хъсман от Hussman Investment Trust употребява диаграмата на Родриг, с цел да предизвести вложителите за това, което следва:
 Снимка 477081
Хъсман, който през последните години бе неведнъж " изгарян " от мечите си апели съобщи пред финансовото издание MarketWatch - " Мина ли доста време, с цел да се откажа от вярата си в " границата " на нелепостта на Уолстрийт? Не! ".

Според Хъсман актуалната позиция на този пазар припомня на " завръщането към естествения стадий на Родриг ". Ако казусът е подобен, " страхът " и " капитулацията ", последвани от " отчаянието ", занапред предстоят.

За съпоставяне ето къде стоим в този момент:
 Снимка 477082
" След като изчистихме положението на препродажба, което се появи на няколко пъти през март ", написа Хъсман в неотдавнашно писмо, " в този момент следим много необикновената композиция от условия на свръх покупка, възобновени крайности на оценки и към момента неподходящи за вътрешния пазар условия. "

Той уточни май 2001 година, декември 2007 година и май 2008 година като сходни точки в други скорошни балони. " И трите случая имаха злополучни последствия за вложителите ", сподели Хъсман.

Има несъмнено и оптимистични прогнози за пазарите

Не всички специалисти са толкоз черногледи, колкото горепосочените, въпреки и те да са по-малко като брой.

Ари Уолд, старши анализатор в Oppenheimer, представен от финансовото издание Yahoo Finance споделя:

" Ние сме в това, което съгласно нас може да се трансформира в дълготраен пазар на бикове. Спадът, който имахме от февруари до март, при който отбелязахме намаляване от 35% за интервал от 20 дни, това беше мечият пазар. Сега мисля, че навлизаме в нов пазар на бикове, който съгласно мен може да продължи до края на годината ", сподели Уолд.

През последните няколко седмици имаше доста диспути дали към този момент сме видели дъното на пазарите и дали има още дни на суматоха?

Уолд сподели, че вложителите би трябвало да извърнат внимание на технологиите и опазването на здравето като браншове.

" Като цяло с напредването въз основата ще видите подобряването на ширината и в действителност някои от тези акции могат да стартират да нарастват. Вече виждаме сходно държание при някои от имената с висок напредък в границите на технологиите и опазването на здравето. Мисля, че тъкмо към това би трябвало да се придържате ", добави той.

Голяма част от растежа на пазара през последните седмици се подхранваше от огромните имена в софтуерния бранш.

" Те съумяха да поведат както изпод, по този начин и надолу... Те съумяха да устоят по време на спада ", сподели Уолд.

Уолд предвижда, че силата на бранша най-вероятно ще продължи и от тук нататък.

" Виждаме, че тази награда се залага при фирмите с висок напредък в този свят на невисок напредък. Тези трендове наподобяват по този начин, като че ли към момента са едвам първоначално. ", сподели Уолд.

Уолд поучава да се стои надалеч от енергийния бранш. " Тези акции в действителност просто не ни харесват ", сподели той. " Те са огромна част от спада освен през 2020-та година, само че се намаляват и през последните няколко години ".

Енергийните компании бяха принудени да понижат финансовите си разноски и да преустановят нови планове на фона на срутва в цените на петрола, защото стопанските системи са в застой заради COVID-19. Тази седмица президентът Тръмп тутна проектите си да помогне на американските компании от газовата и нефтена индустрия, някои от които рискуват да изпаднат в неплатежоспособност.

" Докато някои отчасти стабилизиране на бранша би било добре пристигнало и рационално, ние просто виждаме по-привлекателни благоприятни условия за вложения другаде на пазара сега ", сподели Уолд.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР