Бил Гейтс посвети статия на коронавируса и мерките срещу него.

...
Бил Гейтс посвети статия на коронавируса и мерките срещу него.
Коментари Харесай

Бил Гейтс публикува статия за коронавируса

Бил Гейтс посвети публикация на ковид и ограниченията против него. Тя бе оповестена във „ Вашингтон пост “. Ето какво гласи, в превод на БГНЕС.
Изборът, който ние и нашите водачи ще създадем в този момент, ще дефинира какъв брой скоро статистиката на заболелите ще стартира да пада, по кое време предприятията още веднъж ще се отварят и какъв брой американци ще би трябвало да погребват близки поради епидемията COVID-19.
Работейки с Фондация [Бил и Мелинда] Гейтс, имах опцията да поддържам връзка с специалисти и водачи от Вашингтон и от цялата страна. И ми стана ясно, че би трябвало да предприемем три ефикасни ограничения.
Първо, имаме потребност от пореден, общонационален метод за уединяване на хората. Въпреки всички апели на епидемиолози, някои щати и окръзи не се изолираха и не отидоха под карантина. Някои щати имат открити плажове, до момента в който други имат заведения за хранене.
Това е ключът към неуспеха - да изпаднете в неволя. В последна сметка, в случай че хората се движат свободно през държавните граници, тогава и вирусът го прави. Ръководството на страната би трябвало да съобщи с огромна изясненост: изолацията би трябвало да бъде необятно публикувана. И до момента в който броят на болните не плъзне по цяла Америка - а това може да отнеме 10 или повече седмици - никой няма да се върне към естествения си живот и да отслаби режима на изолираност. Всяко комплициране по този въпрос единствено ще усили икономическите вреди, ще утежни риска от рецидив и ще усили броя на смъртните случаи.
Второ, федералното държавно управление би трябвало да вкара всеобщи проби. Тестовете би трябвало да станат по-достъпни. Трябва също по този начин да обединим напъните си, с цел да подберем бързо доброволци за клинични тествания и да определим сигурно по кое време ще пристигна моментът да се върнем към естествения метод на живот. Има положителни модели за подражателство: Ню Йорк неотдавна разшири опциите си, надминавайки осъществяването на над 20 000 теста дневно.
Постигнат е прочут прогрес в създаването на по-ефективни способи за тестване, да вземем за пример самопроверка от Сиатълската мрежа за оценка на ковид, с помощта на което пациентите могат да вземат намазка независимо, без контакт с медицински експерт. Надявам се този нов артикул и други скоро да бъдат публикувани в цялата страна.
Въпреки това, търсенето на проби за известно време ще надвишава предлагането. Сега дребното налични проби се правят инцидентно и не можем да определим точния брой случаи, нито посоката на разпространяване на вируса - и затова не можем да оценим мащаба на рецидивите. Освен това, заради неналичието на примерни резултати, би трябвало да изчакате седмица, макар че са нужни в границите на 24 часа.
Ето за какво страната се нуждае от ясни цели кого първо да бъде тестван. Ключови чиновници би трябвало да бъдат преди всичко в листата: лекари и службите за незабавна помощ, следвани от пациенти със мощни признаци и висок риск от заболяване, както и тези, които са се свързали с тях.
Същото важи и за маските и апаратите за изкуствено вентилиране на белите дробове. Когато 50 губернатори са принудени да се борят за първа помощ, а лечебните заведения - да заплащат несъразмерни цени, това единствено изостря обстановката.
И най-после, трето, нужен е теоретичен, подсилен с данни метод към създаването на способи за лекуване и ваксини. Учените работят в двете направления с всички сили. Лидерите могат да им оказват помощ, в случай че не популяризират клюки и не подбуждат паническо извършване на покупки. Много преди лекарството хидроксихлорохин да бъде утвърдено за незабавното лекуване на COVID-19, имаше голямо търсене за него. И в този момент то не доближава на болните пациенти, за които е витално належащо.
Трябва да се придържаме към работен развой: осъществяване на бързи проби на разнообразни доброволци и осведомяваме обществеността за резултатите. Веднага откакто получим безвредно и дейно лекуване, би трябвало да подсигуряваме, че първите дози отиват при тези, които се нуждаят най-вече от тях.
За да сложим завършек на тази зараза, ще ни е нужна безвредна и ефикасна ваксина. Ако създадем всичко вярно, ще бъде допустимо да я развием след година и половина - по-бързо от когато и да било. Но основаването на ваксина е единствено половината от борбата. Милиарди дози ще би трябвало да бъдат създадени, с цел да защитят американците и жителите на цялата Земя. (Без ваксина разрастващите се страни рискуват даже повече от богатите, тъй като им е по-трудно да влязат под карантина и да затворят предприятията).
Вече можем да стартираме с построяването на уреди за произвеждане на тези ваксини. Тъй като доста перспективни разработки ще изискват неповторимо съоръжение, ще би трябвало да изградим уреди за всяка от тях, осъзнавайки, че някои от тях в никакъв случай няма да бъдат употребявани. Частните компании няма да поемат такива опасности, само че федералното държавно управление е изцяло способно на това. Добър знак е, че тази седмица администрацията се съгласи да приготви най-малко две компании за подготвяне на ваксини. Надявам се да има още повече.
В речта си на конференцията TED през 2015 година приканих международните водачи да се приготвят за пандемия, като че ли това е война - т.е. пускайте симулации, с цел да търсите пукнатини в системата. Както разбрахме тази година, към момента ни следва дълъг път. Но към момента имам вяра, че в случай че в този момент вземем верните решения, въз основа на науката, съответни данни и опита на медицинските служащи, можем да спасим живота и да върнем страната на работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР